Asperges met saffraan en Griekse wijnsaus

Vandaag ga ik de asperges, eieren en de Opperdoezer ronde in de stoomoven bereiden. Maar het kan uiteraard ook gewoon allemaal op het vuur. Ik heb hem alweer een klein jaartje en doe er te weinig mee, vandaar dat ik nu meerdere dingen ga proberen.
imageIk ga er een witte wijnsaus bij maken met saffraan. Saffraandraadjes zijn de gedroogde oranje/rode meeldraden van een krokussoort. Saffraan is heel kostbaar, maar dat is begrijpelijk: Elke bloem bevat maar 3 meeldraden en voor 5 gram saffraan zijn circa 600 tot 850 bloemen nodig, die met de hand geplukt en verder verwerkt moeten worden.

Ingrediënten:

Witte wijnsaus
1 eieren
1 eidooiers
25 gram suiker
1 dl droge, witte wijn
1 eetlepel citroensap en geraspte schil van 1 halve citroen
mes punt saffraan

1 kg asperges
200 gram gekookte ham
8 eieren

800 gram Opperdoezer ronde

Bereiding:

Aardappels wassen en in een gaatjes pan 15 minuten op 100 graden in de stoomoven. Of gewoon 20 minuten in een pan koken.
Asperges schillen, 2 cm van de onderkant af snijden (houterige deel). Asperges wassen en na 15 minuten bij de aardappelen de stoomoven in voor nog 15 minuten op 100 graden. Erbij kunnen de eieren als er met een prikker een gaatje in de lucht kamer is gemaakt, en ook dit kan gewoon 10 minuten op het fornuis. Net zoals de asperges 10 minuten in een gewone of asperge pan gekookt kan worden.

Saus

Klop de eieren met de dooiers en de suiker tot een luchtig en schuimig geheel. Plaats de kom in een warm waterbad en voeg onder voortdurend kloppen met een garde beetje bij beetje de wijn en het citroensap toe tot een gebonden saus is ontstaan. Roer de rasp door de saus. Gebruik deze saus warm of laat hem afkoelen. Serveer hem dan koud en warm hem niet meer op. Klop hem na het afkoelen nog even een keer door met een garde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *