Vegetariers houden niet van dieren deel 2

 

 

 

 

 

 

 

Jaren geleden schreef ik ooit het blog ‘vegetariërs houden niet van dieren’. Een prikkelende titel, en natuurlijk niet zoals vegetariërs het zien. Maar ik schreef het blog ooit omdat ik me nog wel eens erger aan de ‘wereldverbeteraars’ die een waarde-oordeel geven over mijn gewoontes, maar niet naar zichzelf kijken.

Laatst kreeg ik het commentaar dat je ook vegetariër kunt worden vanuit milieu redenen. Met andere woorden; als vegetariër zorg je beter voor het milieu. Alsof ik niet om het milieu geef.

Ok, ik ben geen milieu-ridder die op zijn paard klimt en als hedendaagse Don Quichot vecht tegen milieuvervuiling. Maar dat betekent niet dat ik niet bewust met het milieu bezig ben. Kortom, een nieuw blog, maar met een iets andere insteek.
Er zijn twee volledig verschillende redenen waarom ik het milieu argument van vegetariërs verwerp.

Ten eerste: ik heb veel milieurapportages gelezen die de milieu impact van vlees eten beschrijven, maar bijna allemaal gaan ze uit van het feit dat alle milieu-aspecten, zoals het fabriceren van veevoer, toegeschreven moeten worden aan het eten van vlees / zuivel. Ze zijn geschreven om te bewijzen dat vlees eten milieu onvriendelijk is, niet om onpartijdig naar een situatie te kijken.
Nemen we veevoer als voorbeeld, veel grondstoffen van veevoer zijn;

  • afvalproducten van voor menselijke consumptie gekweekte grondstoffen;
  • voor mensen gekweekt maar afgekeurd voor menselijke consumptie;
  • gekweekt als wisselgewas nodig voor de intensieve landbouw, die wij nodig hebben om zoveel mensen op deze aardbodem eten te geven.

Kortom, als je stopt met het eten van dieren dan stopt die milieu-belasting niet.
Iedere redenering die geen rekening ermee houdt dat veel van de milieu-effecten niet aan dieren toegeschreven kunnen worden, maar dat toch doet, klopt volgens mij niet.
Aan het eind van een goede berekening ben ik ervan overtuigd dat qua energie/milieu kosten dierlijk voedsel milieu intensiever is in vergelijk met plantaardig…. Maar zeker niet zo excessief als ze mij willen doen geloven.

Dat brengt me op mijn tweede argument, als we een dier alleen beoordelen op zijn ‘nut’ dan mag je inderdaad alle milieu-effecten daarop rekenen. In dat geval ken ik een hoop mensen waarvan ik het ‘nut’ betwijfel, misschien moeten we daar wat aan doen?1 Of misschien met zijn allen gewoon in een orgie van geweld alle dieren afknallen zodat we het milieu nog meer helpen?2
Het leven zelf is milieubelastend, ook dat van dieren, en dat mag.

Het milieu-aspect is afgeleid van het feit dat we gewoon met veel te veel mensen zijn om een natuurlijke balans in stand te houden. De voedselvoorziening van al die mensen vormt een gigantische aanslag op het milieu. Zonder hoge industrialisering zouden we veel minder mensen te eten kunnen geven, dus het moet wel intensief.

Kiezen we alleen voor mensen, en laten we dat ten koste gaan van dieren, dan moeten we inderdaad stoppen met het laten leven van dieren. Dat is niet mijn manier. Het is ons probleem, wij moeten het oplossen, en totdat we die oplossing hebben mogen we het niet ten koste laten gaan van dieren.

Wat is die oplossing? Geen idee, maar de Chinese één-kind politiek zou een prima oplossing kunnen zijn.

Dus ik blijf bij mijn eerste analyse, vegetariër worden de meeste mensen om emotionele redenen, alle redeneringen die dat achteraf rationaliseren zijn gekuntseld.

Kortom, wordt vooral vegetariër als je je daar lekker bij voelt. Maar accepteer dat zoiets een emotionele beslissing is, en probeer niet te rationaliseren. Ondertussen houd ik van dieren, de levende, en de dieren op mijn bord.

Note 1: Dit is internet, dus voor al die mensen die sarcasme niet begrijpen; dat bedoel ik natuurlijk niet, ik zeg het alleen omdat het op die manier duidelijk wordt dat dit een belachelijke redenering is.

Note 2: zie note 1 😉

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *