Rijskast bouwen


Broodbakken is ingewikkelder dan je denkt, zeker als je zuurdesembrood wilt maken.

In het boek ‘Ik bak geweldig’ wordt aangeraden om een rijskast te gebruiken, en tsja, gezien de prijzen van die dingen moet je of zelf wat verzinnen, of heel veel voor je brood over hebben.

Mijn oplossing is een low-budget oplossing. Totale kosten € 20,-, maar dat had nog lager gekund. En een paar uurtjes freubelen.

 

De kast
Als basis heb ik een tempex doos gebruikt (o.a. ‘Koop een koe’ levert in zulke dozen). Maar die kan je natuurlijk makkelijk zelf maken door b.v. een boodschappen krat met tempexplaat te bekleden (tempex plaat, u weet wel, piepschuim) is gewoon bij de bouwmarkt te koop). Bij mij dus hergebruik € 0,-

Temperatuurregelaar
Op internet bezoek je ebay, zoeken op: ’90-250V Digital All-Purpose Centigrade Temperature Controller Thermostat Sensor’ en vooral aanklikken dat je over de hele wereld wilt zoeken. In China kosten die dingen, inclusief verzendkosten, € 10,-.

Verwarmingselement
Het makkelijkste verwarmingselement is natuurlijk een ouderwetse gloeilamp. Ik heb een keramisch verwarmingselement uit China laten komen. 100Watt. Die is eigenlijk te groot. Het element houdt warmte vast, en daardoor straalt het nog warmte uit, nadat de stroom uit is. Hierdoor is de temperatuur wat onstabiel. Daarna heb ik een 40Watt gloeilamp geprobeerd, en dat geeft betere resultaten.  Dus de Black/White Infrared Ceramic Heat Emitter Lamp Bulb ligt nu ongebruikt in de doos  te wachten op een volgend project. De € 10,- die ik hiervoor betaalde zal ik maar zien als leergeld.

Controlekastje
Als controlekastje heb ik een stevig doosje gebruikt, het doosje waar ooit mijn mobiele telefoon in geleverd was. € 0,-

 

Freubelen
In de schuur gezocht naar een oude lampenfitting, en die aan de onderkant van het deksel van de tempexdoos gemonteerd, precies onder het controledoosje, en vervolgens een klein plankje in het doosje gelegd waar de fitting aan gemonteerd zit. Hierdoor zijn doos en tempex stevig aan elkaar komen te zitten. De positie zo gekozen dat er naast het verwarmingselement nog voldoende ruimte is voor een grote bak deeg.

Ik heb nog wat aluminiumfolie in de tempexdoos geplakt, zodat hij wat makkelijker schoonmaakt en de warmte stralen beter weerkaatst worden. Een schotel met water onder de lamp, bak met deeg ernaast en rijzen maar 😉

Totale kosten: € 20,- (met een gloeilamp € 11,-), en al het andere materiaal had ik nog liggen.

Tekening zonder titel (2)

 

Dit vind je misschien ook leuk...

19 reacties

 1. Wat een idee! Dat kastje uit Edwin’s boek is leuk maar inderdaad vrij prijzig. En dat duurzame aspect van dit spreekt me ook wel aan!

  Dank voor je inspiratie!

  groeten,

  Patrick

 2. John schreef:

  Goedenavond,

  Begrijp ik goed dat het ongebruikte apparaat op de foto staat en dat er in de werkelijkheid een gloeilamp in zit?

  Groet,

  John

  • CWF schreef:

   Goedenavond John,

   Dat klopt inderdaad, het verwarmingselement op de foto heb ik vervangen door een gloeilamp. Dat werkt beter.

   Groet,

   Annemiek

 3. Sanne schreef:

  He Annemiek,

  Alles aangeschaft maar zit alleen te puzzelen met aansluiten van de temperatuur kastje. Volgens mij wil die ook nog stroom en kun jij foto maken welke van de 6 je gebruikt? twee voor stroom en twee voor de temperatuur?

  thanks, Sanne

  • beheerder schreef:

   Dag Sanne,

   Op mijn kastje kan ik 6 draden aan sluiten. Aansluitpunt 3 en 4 zijn voor de stroom (dus aansluiten op een snoer met een stekker).
   Aansluitpunt 5 en 6 zijn voor de thermometer.
   Aansluitpunt 1 wordt door het kastje doorverbonden met aansluitpunt 2 als de temperatuur te laag is, en weer onderbroken al de temperatuur goed is. De stroom voor je lamp moet ook van je snoer afkomen en voor hij naar de lamp gaat een draad van snoer naar 1, en dan van 2 naar de lamp. De andere draad van de lamp sluit je aan op de tweede draad van het snoer.
   Als het goed is krijg je dan:
   Draad 1 van het snoer gaat naar punt 3 en naar punt 1 op het kastje. (gewoon het snoer en een klein stukje draad in 3 stoppen, en dat kleine stukje aansluiten op punt 1)
   Draad 2 van het snoer gaat naar punt 4 en naar de lamp. (heb ik een kroonsteentje voor gebruikt, het snoer aan de ene kant, en aan de andere kant 2 draden, waarvan 1 naar punt 4 en de andere naar de lamp)
   Dan een draad van punt 2 op het kastje naar de lamp.
   De temperatuurvoeler aansluiten op punt 5 en punt 6.

   Dan hoef je alleen het kastje nog in te stellen en alles werkt.

   Groet,

   Lars

  • CWF schreef:

   Ben je eruit gekomen Sanne?

 4. T.Rozenberg schreef:

  Wat is het merk van het controle metertje.

 5. Arjan schreef:

  Briljant idee!

  Ik heb inmiddels een regelaar besteld via ebay: STC-1000. Ziet er bijna hetzelfde uit en kost inclusief verzenden 9.44 euro.

  Bevalt de gloeilamp nog? Ik zie dat er ook reptielen verwarmingsmatjes van 35 Watt te koop zijn voor een paar euro op ebay. wellicht geeft dat gelijkmatiger warmte, ook van onderaf. Zo’n plaatje wordt maximaal 40 graden. In combinatie met de regelaar moet je dan toch precies op 26 of 28 graden uit kunnen komen, lijkt mij.

  Ik zie ook verwarmingsriemen op ebay, “heater brewing belt”, dat is een riem van een meter met 80 Watt vermogen. Ook daarvan verwacht ik gelijkmatiger warmteafgifte; die kun je rondom leggen. Of zou dat veel te heet worden, met 80 Watt?

  Als kast wil ik trouwens gewoon een plastig opbergbak op zijn kop op het aanrecht zetten. Dat zag ik ergens anders en ik heb geen tempex doos.

  • beheerder schreef:

   Hoi Arjan, bedankt voor je reactie. De gloeilamp werk nog steeds 🙂
   Het voordeel van een gloeilamp is dat er weinig warmte in de lamp gaat zitten, er is dus een snelle reactie op aan en uitschakelen. Mijn verwarmingselement gaf nog lang nadat hij uitgeschakeld was warmte af. Ik weet niet of het één veel beter dan het andere is, (het deeg neemt ook niet in één keer al die warmte op). maar die gloeilamp is wel een ‘economisch’ alternatief.

   Succes

 6. Corinne schreef:

  hoi!

  ik wil ook graag zo’n kastje maken 🙂
  is het plaatsen van een bakje/schoteltje met water niet gevaarlijk ivm elektriciteit?

  grt,
  corinne

 7. Peter schreef:

  Ik heb je rijskastje nagebouwd. Met regelaar en gloelamp. Werkt super. Nu heb ik gestandaardiseerde omstandigheden. Het deeg rijst nu iedere keer goed en niet alleen als het warm weer is.
  Bedankt voor het idee.

  Peter

 8. Hans schreef:

  Ik heb dit besteld om in de box te doen 4watt met thermostaat nog geen 4 euro met verzendkosten.

  https://www.aliexpress.com/snapshot/0.html?spm=2114.13010608.0.0.7OD9IZ&orderId=85118543344050&productId=32767890032

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *