Perentaart met cranberry’s en karamel

Jan en Frits Hofstede uit Wijdenes telen appels en peren. Ze hebben nog steeds te lijden onder de boycot van Rusland, de koelcellen liggen vol. Vorig jaar heeft RTVNH hier een filmpje van gemaakt voor het journaal. In dit filmpje zie je Frits, en CWF die een taartappel maakt.
Filmpje van Frits Hofstede

Jan en Frits kijken ook naar de toekomst, ze hebben een demo-perceel van roodschillige perenrassen aangeplant. Met het doel om de diversiteit in het perenassortiment te vergroten.
image Conference is het belangrijkste perenras, maar daarnaast telen ze Doyenne du Comice en de stoofpeer Saint Remy. Dat laatste ras wordt op contract geteeld voor stoofpeerverwerker Ranfru. En naast de 20 ha peren telen de broers ook 7 ha appels, waar ze met Jonagold, Elstar en Junami ook voor meerdere rassen kiezen.

Ik werk graag met hun fruit, ze weten wat ze doen en hebben mooie producten. Na de taartappel heb ik deze keer voor een perentaart gekozen.

Ingrediënten:

Perenvulling:
1350 gram peren
1 kaneelstokje
10 zwarte peper korrels
1 cm gember
1/2 sinaasappel, sap
1/2 citroen, sap

Bodem:
100 gram roomboter
300 gram tarwebloem
1/2 sinaasappel, sap en rasp
1/2 citroen, sap en rasp
2 gram tijm
zout
2 eetlepels koud water

Tot slot:
100 gram cranberry’s
paneermeel
65 gram karamel (voor een suikerarme taart kan het eiwit en karamel achterwege worden gelaten)
4 eiwittenimageBereiding:

Schil de peren, snij ze in vieren en verwijder het klokhuis. Vervolgens snij je ieder stukje weer in 5 dunne plakken peer. Zet ze op met een klein laagje water, citroen en sinaasappelsap, kaneelstokje, gember geschild en in vieren gesneden en de peperkorrels. 10 minuten koken, dan op een vergiet uitlaten lekken en de gember, kaneelstokje en pepers verwijderen.

Doe de tarwebloem in een kom met boter, citroen, sinaasappelsap, de rasp, water, mespunt zout en de blaadjes van de tijm. Kneed dit tot een samenhangend deeg, rol dit in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop de eiwitten in een vetvrije schaal tot pieken.

Rol na 30 minuten het deeg uit tot een langwerpige stuk deeg, ik gebruikte een brownie vorm van 20 x 30 en 4 hoog. Bekleed de vorm met bakpapier en daarna bekleden met het deeg. Over de bodem van het deeg een laagje paneermeel omdat de peren vochtig zijn. Dan de peren verdelen over de bodem, de cranberry’s er over verdelen en als laatste het eiwit met daaroverheen de karamel.

Bak de taart af in 45 minuten.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *