Paddenstoelen pie met biefstuk en kastanjes

Eindelijk weer eens een nieuw recept posten. Ik heb het te druk gehad om zelfs voor de kerst iets te posten.

Maar ik had van de kerst nog wel kastanjes over, een pepertje en zoete aardappels, en een pie is een mooie gelegenheid om de restjes op te maken. Je mag dus ook je koelkast opentrekken en je eigen draai aan dit recept geven.

De herfst is al voorbij, gelukkig want ik verlang naar de lente, maar de ingrediënten zijn wel een beetje herfstig.

Als je de biefstuk weg laat en de runderbouillon vervangt door groenten of paddenstoelenbouillon kan je de pie makkelijk vegetarisch maken.

Biefstuk eten we altijd rare/rood en dat is hij niet meer na 30 minuten in de oven. Bieflappen in reepjes kan een alternatief zijn.

Wijntip een wat zwaardere, 100% mencia uit Bierzo in Spanje is er erg lekker bij.

Ingrediënten:

200 gram bloem
100 gram koude roomboter
100 ml koud water

zonnebloemolie om in te bakken
300 gram blokjes biefstuk
2 rode uien, gesnipperd
500 gram kastanjechampignons, in plakjes
1 rode peper in dunne ringen gesneden
300 gram zoete aardappelen, geschild en in hele kleine blokjes gesneden
1 eetlepel ras el hanout
1 eetlepel vadouvan
1 eetlepel bloem, en een beetje om op het werkblad te bestrooien met het uitrollen van het deeg
250 ml runderbouillon
200 gram gekookte tamme kastanjes
25 gram fijngehakte bieslook
40 gram paneermeel

Bereiding van de pie:

  • Maak het deeg door het bloem en boter te mengen, en daarna het water toe te voegen.
  • Meng het tot een egaal geheel en bewaar dit in folie minimaal 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan of braadpan en bak heel even de biefstuk aan. Hooguit 1 minuut. Haal het vlees uit de pan en bewaar apart.
  • Bak in dezelfde olie de ui, champignons, peper, zoete aardappelen en kruiden 10 minuten.
  • Voeg 1 eetlepel bloem toe en daarna de bouillon. Laat het nu 10 minuten inkoken in de bouillon.
  • Voeg aan het einde de gehakte bieslook toe en de gekookte kastanjes.
  • Laat het geheel afkoelen en voeg dan de biefstuk erdoor.
  • Rol iets meer dan de helft van het deeg uit, tot een ronde lap, op een met bloem bestrooid oppervlak.
  • Bekleed een ronde ovenschaal van 27 cm met het deeg.
  • Strooi paneermeel over de bodem en doe de vulling erin.

  • Rol nu het overgebleven deeg uit tot een ronde lap en leg deze op de vulling zodat je de pie mooi afsluit.
  • Ik had nog wat deeg over, daar heb ik paddenstoelenvormpjes uit gestoken en deze op de pie gelegd.
  • Klop het ei los en smeer de bovenkant van de pie hier mee in.
  • Bak de pie 30 minuten in de oven.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *