Langs de weg

Regelmatig krijg ik de vraag van mensen, waar koop ik nu streekproducten. In Westfriesland is dat makkelijk, dan verwijs ik gewoon naar de rubriek ‘waar te koop’ op mijn website. Maar buiten Westfriesland heb ik geen producenten op mijn site.

Als ik eerlijk ben hoeft dat ook niet, vandaag ging ik op de fiets naar de supermarkt 2 dorpen verderop. Dat is 6 kilometer fietsen, heerlijk door de polder en genieten van de ruimte en de dieren om me heen. Vandaag heb ik geteld, ik kwam 9 verschillende verkooppunten tegen van lokaal gekweekt voedsel, zoals groente en fruit (en 1 bloemen verkoper, maar ja, mag ik niet meetellen want dat is geen eten).
Het leuke is, over een maand is dat aantal anders, en staan er op andere plaatsen andere producten te koop. Dan zijn de aardbeien kwekers verdwenen, maar komen de pompoenkwekers met bordjes.
Ja, ik weet het, je kunt niet al je boodschappen doen langs de weg (ik was ook op weg naar de supermarkt), maar wel veel. Vlees bijvoorbeeld bij hertenboerderij ‘Het Keerpunt’, maar als ik maar een heel klein stukje omgefietst had was ik ook de Waygu boer gepasseerd en die verkoopt ook. Groenten in overvloed en afhankelijk van het seizoen ook fruit.

Het mooie is dat door bij de boer te kopen we onszelf helpen, want verser krijg je het niet, en vaak tegen zeer scherpe prijzen. We helpen de boer, want ondanks de scherpe prijs krijgt hij er meer voor dan bij de veiling. Het is goed voor het milieu, want geen onzinnig rijden van de groenten naar de veiling, de groothandel en dan naar de winkel en tot slot is het nog heel leuk om te doen ook, want je gaat anders naar je eigen omgeving kijken. De enige die er slechter van worden zijn veiling, groothandel en winkelier, want die komen in het verhaal niet meer voor.

IMG_5612

Wat ik eigenlijk nog mis zijn bakkerij producten (de molen is te ver om) en ondanks mijn verwoede pogingen is de oogst van mijn vijgenboom niet genoeg voor eigen gebruik en is het aanbod van olijven absoluut ontoereikend. Vis lukt wel redelijk (maar de visafslag in Den Oever bezoek ik niet per fiets moet ik eerlijk bekennen) en zelfs wijn is goed te doen in Westfriesland.

Ik zou zeggen, wacht een mooie dag af, kies een leuke route en pak de fiets. Succes verzekerd.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Saskia de Boer schreef:

    Of je bestelt een Boerenversbox en laat je elke keer opnieuw verrassen met al het lekkers dat Westfriesland te bieden heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *