Kookboek Couscous review

Twee maanden geleden heb ik een review geschreven over  ‘Onder de Mediterrane zon’ van Nadia Zerouali en Merijn Tol.
Sindsdien heeft Nadia het boek Couscous uitgebracht, een boek waar ik ook graag een keer uit ga koken.Twee weken geleden was ik op de boek presentatie van Couscous die Nadia Zerouali samen met Samira Dahmani heeft geschreven. Wat ik niet wist is dat deze dames de Couscousbar op de Javastraat 30 in Amsterdam Oost ook zelf runnen. In het boek staan dan ook de 60 lekkerste gerechten uit deze Couscousbar. Deze recepten worden gemaakt door een team waaronder ook hun eigen moeders.
In de Couscousbar is het natuurlijk niet alleen couscousdag op vrijdag, zoals in Marokko, maar is het iedere dag te koop om van te genieten.
En naast couscous recepten wordt er in het boek aandacht besteed aan soepen en salades en is er ook een hoofdstuk zoet in het boek.

Op de presentatie en ook uit het boek heb ik geleerd dat je couscous moet stomen. Door je couscous te stomen wordt de korrel groter, luchtiger en raken alle korrels los van elkaar. Het resultaat? Een mooie, luchtige couscous, en dit was ook precies onze ervaring.

Heel wat anders dan mijn eerste ervaring met couscous, dit was zo’n kleine 20 jaar geleden op de camping in Frankrijk. Mijn kinderen spraken een paar woorden Frans, maar ja, de gebruiksaanwijzing lezen viel niet mee. Ik heb het gekookt, maar moest er water bij blijven doen. Raar, ik begreep het ook niet erg, maar ik had rijst in mijn gedachten. Later in Nederland, waar ik de gebruiksaanwijzing wel kon lezen, heb ik het goed gedaan. Dacht ik, maar nu heb ik geleerd dat het niet geweld maar gestoomd moet worden.

Het boek geeft niet alleen recepten, maar beschrijft ook de geschiedenis van de couscous, welke soorten couscous er zijn. Er is prachtige fotografie gebruikt waardoor je haast de Mediterrane sfeer proeft.

Ook de in Nederland minder bekende producten krijgen aandacht. Alle ingrediënten zijn prima te koop bij een Marokkaanse of Turkse buurtsuper. Dat is wel zo fijn als je uit het boek wilt koken.
Met de presentatie van het boek konden we al kennis maken met de zalige couscous uit de Couscousbar en gisteren heb ik zelf een recept van couscous gemaakt en gestoomd. Mijn keuze was couscous met groene vijgen en groene pepers. De groene vijgen hingen nog aan mijn vijgenboom in de tuin, vandaar dat dit recept mij meteen opviel. De groene pepers werden trouwens rode pepers. Lekker met pompoen en zoete aardappelen. We hebben er van genoten en het was fijn om een Nederlandse recept te kunnen volgen in plaats van Frans, deze taal beheers ik namelijk nog steeds niet.

Als ik het boek lees komen de geuren uit de Souk in Marrakech weer naar boven. Na dit boek ben ik extra gemotiveerd om daar nog eens heen te gaan en dan bestel ik uiteraard een couscous, ook als het geen vrijdag is.

Conclusie van het boek is dat het je mee neemt in de mediterrane sferen en de wereld van couscous en de vele mogelijkheden. Fijn geschreven, de recepten zijn duidelijk en makkelijk zelf te maken en met de prachtige fotografie is het een lust voor het oog.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *