Hertenbiefstuk met cranberry’s compote

Hertenhouderij ‘t Keerpunt in Benningbroek is een mooi biologisch bedrijf.

Na overname van het bedrijf eind 2000 zijn Peter en Annelies een Hertenhouderij begonnen. Op de boerderij in het Westfriese landschap lopen nu geen koeien te grazen maar Edelherten.

De Edelherten leven in roedels op ruime percelen grasland. Het zijn sterke dieren die leven van alles wat de natuur hen biedt. Zij eten op de boerderij vooral gras, groenten en noten.

Met de fokkerij proberen ze een goed en eerlijk stuk hertenvlees te produceren. In de boerderijwinkel is het hele jaar rond een groot assortiment hertenvlees te koop dat varieert van broodbeleg en snacks tot natuurlijk ook het exclusieve hertenbiefstukje en de hertenrug.

In 2012 gebeurde er een vreselijk ongeluk op het bedrijf waarbij Peter is overleden. Zijn vrouw en kinderen hebben het bedrijf voortgezet. In het filmpje NH De Seizoenen hieronder verteld Annelies zelf het verhaal.

Filmpje ‘t Keerpunt 

Hertenbiefstuk met cranberry compote

Ingrediënten:

150 tot 175 gram hertenbiefstuk per persoon
peper en zout
ghee of boter
cranberry compote, zie recept hieronder

imageBereiding:

Smelt de ghee of boter in een koekenpan, bak de biefstuk 4 minuten in totaal, na 2 minuten omdraaien. Strooi er peper en zout op aan weerszijde.

 

Wij hadden er een salade en krieltjes bij, om het echt een feestje te maken hebben we er een hele mooie Montepulciano d’Abruzzo bij opengemaakt.

Cranberry compote

Cranberry’s horen tot mijn favoriete vruchten. Ze zijn gezond, lekker en je kunt ze op veel manieren gebruiken. Je kunt cranberry’s prima in de winkel kopen maar het leukste is om ze zelf te plukken. Een mooie reden om eens een weekend naar Terschelling of Vlieland te gaan, en tegenwoordig zijn ze ook op Texel te vinden.
Ik zit sowieso nooit zonder, in het seizoen stop ik er heel veel in mijn vriezer, en dan blijven ze lang goed.
Het onderstaande recept is te veel voor een enkel gerecht zoals bijvoorbeeld over de panna cotta, vlees of cheesecake. Het is in de koelkast goed te bewaren voor een paar weken, maar het is ook geen straf om snel op te maken.

Ingrediënten:

350 gram cranberry’s
4 mandarijnen
175 gram suiker
2 eetlepels port
1 takje munt

Bereiding:

Was 2 mandarijnen en rasp deze, pers ze daarna uit.
Breng de cranberry’s met de suiker, het sap en de rasp van de mandarijnen en de port in een pan aan de kook. Laat de cranberry’s in ca. 20 minuten uit elkaar vallen, roer af en toe door de saus.
Schil de andere 2 mandarijnen en snijd de partjes tussen de vliezen uit.
Haal de muntblaadjes van de tak en snij deze fijn.
Roer de partjes samen met de munt door de saus.

Tip: De compote bij of over de biefstuk serveren.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *