Culinaire “estafette-challenge” 2* chefs met de Opperdoezer ronde

Lancering Opperdoezer Ronde 2018 in teken van een culinaire reis

 

Het seizoen van de ‘Opperdoezer Ronde’ is afgelopen vrijdag weer van start gegaan. Vanaf nu is de culinaire aardappel  beschikbaar in supermarkten en speciaalzaken. Dit jaar vond het oogstfeest plaats op het land van Opperdoezer Ronde teler Visser in Opperdoes.

 

Aardappel met traditie

De Opperdoezer Rondes ontlenen hun naam aan het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes. Daar worden deze unieke en exclusieve aardappelen al meer dan 150 jaar verbouwd en geoogst. Ze worden deels nog steeds traditioneel met de hand gerooid.

De 160 hectare zavelgrond rondom de kerk van het dorpje is de enige plek ter wereld waar de Opperdoezer Ronde geteeld kan en mag worden. De grond bestaat uit klei met zo’n 60-80% zand. Sinds 1996 heeft het gebied een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).  De vrij vaste en romige aardappel wordt door aardappelkenners en fijnproevers beschouwd als een ware delicatesse.

 

Geschiedenis

Deze feestelijke dag begon met een geschiedenisles van de Opperdoezer Ronde, want de geschiedenis van de Ronde gaat al meer dan 150 jaar terug. In Opperdoes werden vanaf 1860 voornamelijk negenwekers verbouwd, een snelgroeiende aardappel, die al vroeg in het seizoen gerooid kan worden. Deze negenwekers werden gekruist met uit zaadbollen gekweekte variaties van de plant, door de Andijkse tuinder J. Sluis. Het resultaat werd aanvankelijk de sluis genoemd. Door veredeling van deze aardappel ontstond de Opperdoezer Ronde.

De Europese Unie kende in 1996 het gebied de Beschermde Oorsprongsbenaming toe, de BOB.

 

West Friesland

Tijdens het feest werd de iconische West-Friese Tafel middenin een veld Opperdoezer Rondes voor het eerst in gebruik genomen. Onder deze tafel worden West-Friese streekproducten gepromoot en geproefd. De komende maanden gaat deze tafel op tournee door Nederland.

 

Opperdoezer Ronde op reis

Onno Kokmeijer van Ciel Blue (2 Michelin sterren) in Amsterdam startte een culinaire “estafette-challenge” en “gooide” de aardappel naar Eric van Loo van Parkheuvel (2 Michelin sterren). Inmiddels is de aardappel via Edwin Vinke, Kromme Watergang (2 Michelin sterren) in Zeeland, belandt in Brabant bij Soenil Bahadoer van de Lindehof  (2 Michelin sterren). Elke chef maakt zijn eigen unieke recept met de Opperdoezer Ronde, die uiteraard ook gedeeld zal worden. Iedere chef, nomineert weer een nieuwe chef in een andere provincie en zo heeft de Opperdoezer Ronde een mooie vakantie in eigen land deze zomer. Daarmee krijgt het delicate streekproduct de culinaire waardering die het verdient en is het voortbestaan verzekerd.

De Opperdoezer Ronde is de komende maanden beperkt beschikbaar in supermarkten en speciaalzaken.

Zelf natuurlijk ook nog even de rooibroek aangetrokken en onder vakkundige hulp de Opperdoezer ronde !

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *