Cranberry cake met mandarijn en port

Al ruim 20 jaar maak ik cranberrysaus met port, kaneel en mandarijn. Afgelopen kerst had ik deze saus bij de Beef Wellington geserveerd.
Vandaag vroeg ik me af of dit ook een lekkere combinatie zou zijn in een cake. Dat had ik goed gedacht want hij is erg lekker. Tijdens het schrijven van dit stuk proef ik hem met een Latte Macchiato. Hij heeft een zuurtje van de cranberry, als je dit niet wil, iets minder cranberry’s, maar ik vind hem lekker zo.

Sinds we zeilen komen we regelmatig op Terschelling en Vlieland, en ja daar kom je echt niet om de cranberry heen.
Ik ben het echt gaan waarderen en cranberry’s heb ik het hele jaar in mijn vriezer. Gewoon een kwestie van vullen in de tijd dat er cranberry’s zijn. Ontdooit, zoals ik ze gebruik, loopt de cranberry wel iets uit op de cake, dit voorkom je gedeeltelijk als je ze vers gebruikt.

Ingrediënten:

190 gram gezeefde bloem
2 theelepels bakpoeder
snufje zout

150 gram suiker
125 gram mascarpone
50 gram gesmolten roomboter
40 gram zonnebloemolie
25 gram port
1 theelepel kaneel
1 ei
1 mandarijn, het sap en 1 theelepel rasp van de schil

100 gram cranberry’s

Bereiding van de cranberry cake:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de bloem, bakpoeder en zout in een kom.
  • Meng de suiker, mascarpone, roomboter, zonnebloemolie, port, kaneel, ei en mandarijnensap en rasp in een andere kom met een garde.
  • Voeg het natte beslag bij het bloemmengsel en roer het met een garde goed door.
  • Vet een vorm van 24 cm met een losse bodem of een springvorm in en verdeel het beslag in de vorm.
  • Verdeel nu de cranberry’s over de cake.
  • Bak de cake in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Voor je de cake uit de oven haalt kan je er even in prikken met een sateprikker. Als deze er droog uitkomt is de cake gaar.
  • Laat hem afkoelen en geniet ervan.

Als je de cake serveer als nagerecht, zou je er een port bij kunnen serveren.

Het idee van een cranberry cake kreeg ik toen ik op Instagram het account Foodfeest zag. Daarna bedacht ik de andere ingrediënten door aan mijn saus te denken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *