Je hebt bubbels en bubbels

Afgelopen zomer hebben we weer een weekje in de Auvergne doorgebracht. Vlak bij de Rhonevallei, dus ik had meteen een aantal leuke uitstapjes in gedachten.

De belangrijkste daarvan was een bezoek aan J.B Clair in Renaison. Hier hadden we drie jaar terug al eens een rondleiding gehad, en onszelf voorzien van een aantal flessen Methode Traditionelle.

Voor de mensen die het niet weten, Methode Traditionelle is wat vroeger Methode Champenoise werd genoemd. En dat is de manier waarop ze in de champagne bubbels maken. Er zijn veel meer manieren (denk aan pro secco b.v.), maar de Methode Traditionelle levert volgens mij de lekkerste bubbels op. Methode Champenoise mag het niet meer genoemd worden, dat is voorbehouden aan de Champagne. Maar het is en blijft dezelfde manier van wijn maken, welk naampje je er ook aan hangt.

IMGP0770-2

Ik kan u vertellen, bij J.B Clair beheersen ze deze methode tot in de puntjes. Het resultaat is een strak droge (ik ga alleen voor Brut) wijn met een hele mooie en fijne bubbel. Geen massa productie, maar echt handwerk. Het bedrijf bestaat sinds 1896, dus ervaring hebben ze. En ja, de wijngaard is in familie handen sinds 1536, maar toen maakten ze geen bubbels, dat telt dus niet.

IMGP0758-2

We werden ontvangen door de Italiaanse schoonzoon van meneer Clair. Dat was voor ons heel fijn, want zijn engels is beduidend beter dan mijn frans, dat praat makkelijker. Dezelfde schoonzoon die ons 3 jaar geleden rondgeleid had. Toen waren we op aanraden van onze gastheer op dit adres gekomen, en nu dus op herhaling. Onze gastheer haalt ondertussen zijn bubbels ergens anders. Geweldig!!! we konden gaan vergelijken (en meer proeven).

IMGP0761-2

Onze conclusie luidt dat de rose en de witte (Chardonnay, Pinot Noir en Gamay) nog steeds de vergelijking aankunnen met Champagnes die 5 of 6 keer zo duur zijn. En gelooft u me maar, als je zo’n geweldige wijn voor dat bedrag kan kopen, dan heb je veel meer feestjes. Is de kat van de buren jarig? Wij vieren het! Daar hebben we de buren niet eens bij nodig 🙂

De vergelijking was snel klaar. De concurrent (had hele mooie ‘stille’ wijnen) had een ‘toegankelijke’ bubbelwijn. Een beetje een zoetje erin, een ‘allemansvriend’. Daar is helemaal niets mis mee, ik drink graag zo’n wijn op een warme avond op het terras, maar een feestje??? nee, dat niet.

We hebben dus 5 dozen bubbels in de auto gesjouwd, en 4 dozen gewone wijn bij de ‘concurrent’ (waaronder een doos Viognier zoals ik deze nog nooit geproefd had, ik proefde lychees).

IMG_4744

Kortom we hebben genoten. Het volgende reisdoel was de Grande Champagne, en nee, niet voor meer bubbels, die andere Grande Champagne ligt in de Charente, en daar maken ze natuurlijk Cognac en de Pineau. Maar daarover een andere keer.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Edmond Kreuk schreef:

  Hoi Annemiek, we maken graag gebruik van je verhaal om onze gasten te vertellen over dit leuke en smaakvolle uitstapje.

 2. H. Schippers schreef:

  Goedendag, ik heb twee flessen j.b clair methode tradionnele 2013/2014. Ik vraag me af hoelang kun je deze flessen nog drinken?

  • CWF schreef:

   Goedenavond, we hebben in 2017 voor het laatst een voorraad gehaald en deze moet al echt op, deze komt uit 2013. Ze zijn nog prima te drinken maar de kwaliteit gaat snel achteruit. Ik zeg knallen morgen en proberen of je ze nog lekker vind. Fijne jaarwisseling in ieder geval!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *