Groente en fruit kwekerij Braas-Hoebe

Uit het Noord Hollands dagblad van 8 mei 2014

Spanbroekse asperges uit kuubskist

Door Martin Menger – 8-5-2014, 14:00 (Update 8-5-2014, 14:00)

Dirk en Mariëtte Braas en kleindochter Tess bij de asperges in de kisten. (Foto HDC Media)

SPANBROEK – Asperges oogsten klinkt ingewikkelder dan het is. Maar handigheid en ervaring zijn absoluut vereist. Mariëtte Braas denkt er niet eens bij na. Met haar rubberhandschoen veegt ze lichtjes over het oppervlak. Vervolgens grijpt ze een van de puntjes in de zandlaag vast en wroet het steeltje vrij.

‘Noord-Hollanders zijn geen enthousiaste aspergeconsumenten’

Tot slot steekt zij haar langwerpige mes diep in de grond en knak. Daar heb je weer zo’n verrukkelijke asperge. Plaats van handeling is het perceel aan de Spanbroekerweg, vlak bij de A.C. de Graafweg. De witte asperges van Dirk en Mariëtte Braas zijn exact hetzelfde als het witte goud uit Brabant of Limburg. Maar de wijze waarop zij ze telen, is totaal anders.

Grondwater

Waar zuiderlingen het Koninklijke gewas in aarden bedden kweken, spruit hier de exclusieve groente in kuubskisten. Noodgedwongen, zegt Dirk Braas. ,,Voor de verkaveling stond het grondwater hier op nauwelijks dertig centimeter diepte. Terwijl asperges een meter diep wortelen. Dus dat ging niet. Toen zijn we op dit idee gekomen.’’

Braas is de enige aspergekweker in West-Friesland. Hij raakte eraan toen hij in het zuiden om zich heen keek. ,,Daar zie je de combinatie met aardbeien en dat is logisch want het aspergeseizoen loopt mooi over in de aardbeien. Dat komt ook goed voor je personeel hebt.’’ Braas kweekt inmiddels ruim zeven jaar asperges. Net als andere West-Friese tuinders werd hij jaren geleden door de Greenery aangespoord over te schakelen op nieuwe teelten. ,,De aspergeteelt zou het helemaal worden. Maar het exclusieve karakter dat ons toen werd voorgehouden, dat is nooit helemaal uit de verf gekomen.’’

Dirk wijt dat vooral aan de handel en de supermarkten. ,,Kennelijk is het voor supermarkten goedkoper asperges uit het zuiden te halen en ze hier voor een zacht prijsje in de schappen te leggen. Als ik zie hoe supermarkten hier de asperges aanbieden, heb ik daar mijn vraagtekens bij. Ze liggen niet eens in de koeling….’’

Automatiek

Braas verkoopt de lekkernij aan huis, door middel van een speciale automatiek waarin hij ook zijn aardbeien en scharreleieren aan de man brengt. Ooit had hij een stalletje aan de weg staan maar twintig procent (!) zomaar verdween, zonder af te rekenen.

Of hij nog wat te wensen heeft? Jazeker. Dat West-Friezen meer witte asperges gaan eten. ,,Noord-Hollanders zijn geen enthousiaste aspergeconsumenten. Dat komt denk ik omdat het hier van origine niet wordt geteeld. Jammer, want het is supergezond.’’

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *