met passie voor smaak en streekproducten

Zuurkool met Coolwraps

Zuurkool met Coolwraps

In de koelkast had ik nog een pakje zuurkool van Kramer uit Zuid Scharwoude en Coolwraps uit Oudkarspel liggen. Beide plaatsen horen bij de gemeente waar ik ben geboren dus vond ik dat leuk om te combineren. Zuurkool wordt van witte kool gemaakt, en ook de coolwraps is witte kool, het is dus eigenlijk dubbel op, maar wel erg lekker.

Wat is er nu eigenlijk zo bijzonder aan de coolwrap? De coolwrap is een vierkant koolblad van een speciaal geselecteerde platte witte kool met een milde smaak. Deze is te gebruiken als wrap, voor sushi of andere vullingen.

Gertjan en Robert Kos uit Oudkarspel vormen samen Gebroeders Kos Exploitatie. Het familie bedrijf is 57 jaar geleden opgericht door Opa Kos.

Niet alleen de smaak is anders dan de gangbare witte kool, maar de teelt ook. Dit jaar zijn in april de eerste plantjes op het land geplant. Na een groeiperiode van ongeveer een half jaar kunnen de coolwraps in september tot en met december geoogst worden. De gebroeders Kos zijn altijd op zoek naar vernieuwing. Ondanks hun jarenlange ervaring in het telen van sluitkool, moeten ze nu opnieuw deze kool leren kennen en ontdekken hoe hij op verschillende weersomstandigheden reageert.

Nodig:

  • 2 kookpannen
  • grote blaceerpan
  • schuimspaan
  • 1 braadpan
  • snijplank
  • mes
  • vergiet

Ingrediënten:

  • 1 pakje zuurkool, 520 gram
  • 450 gram krieltjes, zonder schil
  • 8 Coolwrap bladeren, pel deze van de kool af
  • 150 gram spekjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 mango
  • 200 gram rookworst, slagerij Groot Lutjebroek
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kardemom
  • peper
  • zout
  • 50 gram zongedroogde tomaten

Bereiding:

  1. Zet de zuurkool op met een bodem water, laat dit 20 minuten koken en giet dan af.
  2. Kook de krieltje met een bodem water in 10 minuten gaar, giet dan af.
  3. Zet een grote pan op met water, als dit kookt mogen de Coolwraps bladen er om de beurt in voor 2/3 minuten. Pak ze eruit met een schuimspaan en laat uitlekken in een vergiet. Dit doe je met alle 8 bladen.
  4. Bak de spekjes in een braadpan, snipper ui en knoflook en bak deze met de spekjes mee aan.
  5. Voeg de paprika in blokjes gesneden toe, de mango ontpit geschil en in blokjes gesneden, de rookworst in plakjes gesneden mag er ook bij.
  6. Vervolgens mag de mosterd, kruiden, peper, zout en de zongedroogde tomaat erbij.
  7. Als de zuurkool en krieltjes gekookt zijn mogen ze er ook bij in de braadpan.
  8. Nu kunnen de Coolwrap bladen gevuld worden en opgerold.

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *