met passie voor smaak en streekproducten

Witloftaart met blauwekaas en peer

Witloftaart met blauwekaas en peer

Gert Jan de Wit teelt samen met zijn vrouw Karin broccoli en witlof in Grootebroek. Deze keer komt de witlof bij Gert Jan vandaan.
Witlof is een tweejarig gewas. Gert Jan krijgt de wortel van een akkerbouwbedrijf. Deze worden bewaard in een koelcel en iedere week worden er wortels in trekbakken gezet. Deze gaan drie a vier weken de koelcel in waar ze bij 14 graden groeien tot witlof.

 

Nodig:

  • springvorm 24 cm
  • snijplank
  • mes
  • weegschaal
  • kookpan
  • koekenpan

Ingrediënten:

  • 600 gram witlof
  • 1 ui
  • 2 eetlepel olijfolie + om vorm in te vetten
  • 200 ml witte wijn, ik heb alcoholvrije gebruikt
  • 3 peren, 600 gram ongeveer
  • 6 plakken bladerdeeg
  • paneermeel
  • 250 gram blauwe kaas
  • 50 gram walnoot
  • 200 gram crème fraîche
  • 3 eieren
  • zout
  • peper

Bereiding:

  1. Snij de witlofstrookjes in vieren, de kern hoeft er niet uit, de witlof wordt al heel lang zo gekweekt dat hij niet meer bitter is. (Best jammer wat dat hoorde echt bij witlof).
  2. Snipper de ui.
  3. Verwarm de olijfolie in de koekenpan en bak hierin de witlof en ui 8 minuten.
  4. Schil de peren, snij ze in vieren en haal het klokhuis eruit. Breng de wijn met de peren aan de kook, ook 8 minuten, gooi de wijn niet weg!
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  6. Vet de springvorm in en bekleed deze met bladerdeeg, strooi er een laagje paneermeel over omdat de witlof en de peer vochtig zijn.
  7. Snij de blauwe kaas in plakken en verdeel de witlof, peer en blauwe kaas over de bodem.
  8. Hak de walnoot grof en strooi dit over de witlof..
  9. Klop nu de crème fraîche, eieren, peper, zout en de witte wijn. Giet dit over de witlof en zet de taart 30 minuten in de oven.

Het is een klassieker maar het blijft een geweldige combi.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *