met passie voor smaak en streekproducten

Vegetarisch of vegan Shepherd Pie met knolselderij

Vegetarisch of vegan Shepherd Pie met knolselderij

Nee, ik word geen vegetariĆ«r of vegan maar ik vind het wel leuk om mij er in te verdiepen en vegetarisch komt hier meerdere keren per week op tafel. Als het teveel gebeurd word ik wel terug gefloten door de meneer die hier graag het vlees snijdt šŸ˜‰

Zelf ging ik met dit zalige recept de mist in, ik wilde hem vegan maken maar ik gebruikte de worcestershiresauce al voordat ik op de fles keek…..okĆ© er zit ansjovis in, hoe bedenk je het. Maar voor vegan is dit te vervangen door sojasaus van bijvoorbeeld Kikkoman, die is wel vegan.

De knolselderij komt van Boer TedĀ en Nicoline Vaalburg, ze telen in de Schermer (vlakbij Alkmaar) knolselderij en aardappelen. Om het land rust te geven, telen zij ook tarwe, spelt, graszaad en rogge. Het bedrijf is gespecialiseerd in het wassen en verpakken van knolselderij. Ze leveren de knolselderij het jaarrond voor de vers markt (o.a. supermarkten en groothandels)
Ted en Nicoline zijn gek van knolselderij. Daarnaast hebben ze ook een overheerlijke burger met knolselderij laten maken, de “OVaalburger”, super lekker en ook nog vegetarisch. Een mooie impressie van de oogst van knolselderij met dank aan RTV NH leeft:
Knolselderij van Boer Ted

In een reclame van de Jumbo zie je ook Ted zijn bedrijf en het hoe of wat van een knolselderij.

Verder gebruik ik van de familie Koolen uit Slootdorp de kastanje champignons.
Ik wil de champignons geen vlees vervangers noemen want af en toe een dag zonder vlees, dan mis je niets, maar toch helpt de structuur dat een echte vleeseter het ook niet mist.

Nodig:

  • pie vorm 26 cm, of ronde ondiepe schaal
  • snijplank
  • mes
  • braadpan
  • vork
  • 2 kookpannen
  • stamper

Ingrediƫnten:

  • olijfolie om in te bakken en de vorm in te vetten
  • 800 gram zoete aardappelen
  • zout
  • 1 kilo knolselderij van b.v. Boer Ted
  • 1 winterwortel
  • 150 gram rode linzen, kort kokend
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram kastanje champignons
  • 75 gram zongedroogde tomaten
  • 2 eetlepel worsestershiresauce of vegan ketjap
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 15 gram koriander
  • 1 citroen

Bereiding:

  1. Vet de pie vorm in met olijfolie.
  2. Schil de aardappelen en kook deze 15 minuten met wat zout, als ze gaar zijn mogen ze worden afgegoten en gestampt.
  3. Zet de linzen op met 3 keer het gewicht aan water. Dus in dit geval met 450 ml water, kook ze volgens de gebruiksaanwijzing.
  4. Rasp de winterwortel en de knolselderij nadat deze zijn schoongemaakt en geschild.
  5. Snipper ui en knoflook, snij de champignons in plakken.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  7. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de braadpan en fruit de ui en knoflook hierin aan. Voeg dan de wortel en knolselderij toe en de champignons. Dit mag 10 minuten bakken op middelhoog vuur.
  8. Voeg de kruiden, worsestershiresauce of ketjap en de fijngesneden zongedroogde tomaten toe.
  9. Het groentemengsel mag in de vorm met de aardappelen hier overheen verdeeld (met een vorkĀ gaat prima).
  10. Als het meteen, dus nog lauw, de oven in gaat is 15-20 minuten voldoende. Als het koud wordt opgewarmd mag het 45 minuten in de oven.
  11. Serveren met fijn gehakte koriander en citroen schijfjes.

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *