met passie voor smaak en streekproducten

Tony’s karamel zeezout brownie met turron-noga-honingijs

Tony’s karamel zeezout brownie met turron-noga-honingijs

Een combinatie van de Spaanse turron noga in honingijs en een brownie met Tony’s karamel met zeezout.
Een zalige combinatie waar het ijs op de nog warme brownie gaat.

Eerst wordt het ijs gemaakt zodat het nog 2 tot 3 uur de vriezer in kan.
Houd er rekening mee dat de brownie 25 minuten de oven in gaat, 10 minuten moet staan en dat dan het ijs erop kan. Je dient hem gelijk op als nagerecht.

Nodig:

  • ijsmachine, kan zonder
  • kookpan
  • steelpan
  • garde
  • snijplank
  • mes
  • 4 Le Creuset  mini casseroles, of andere schaaltjes die in de oven kunnen
  • mixer of garde
  • weegschaal
  • maatbeker
  • zeef
  • 2 kommen

Ingrediënten:

Voor het ijs:

  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 6 eidooiers
  • 50 gram honing
  • 150 gram turron noga

Voor de brownie:

  • 130 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels vanille extract
  • 90 gram bloem
  • 30 gram cacao
  • 100 gram roomboter, gesmolten
  • 100 gram Tony’s chocolade grof gehakt en voor de garnering nog 80 gram fijn gehakt

Bereiding:

IJs:

  1. Breng de melk en room  aan de kook.
  2. Splits de eieren en meng de 6 eidooiers samen met de honing met een mixer en klop het tot het wit is, het volume moet dan ongeveer verdubbeld zijn.
  3. Haal het melkmengsel even van het vuur, roer de eidooiers er door. Blijf goed roeren anders stolt het eigeel en breng het tegen de kook aan, niet koken want ook dan stolt het eigeel.
  4. Laat het 5 minuten op staan en dan mag het mengsel afkoelen. Het afkoelen kan je helpen door het in een bak met koud water te zetten, bijvoorbeeld in de gootsteenbak.
  5. Het afgekoelde mengsel mag, als je er een hebt, in de ijsmachine.
  6. Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima met een bak in de vriezer, zoals hieronder beschreven is.
  7. Als het ijs klaar is mag de noga, die fijn gesneden is, door het ijs (ook hier geld, wat vind je lekker, ik houd van wat bite, ik maak er dus geen schaafsel van).
  8. Zet het ijs voor het gebruik nog 2 tot 3 uur in de vriezer (het moet straks op de nog warme brownie, als het ijs niet goed koud is, dan smelt het te snel).

IJs maken zonder machine:

  1. Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in het mengsel en zet het daarna in de vriezer.
  2. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit totdat het ijs koud en dik begint te worden.
  3. Als het ijs dikker is herhaal je het mixen al na 15 minuten. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer staat en hoeveel ijs je maakt.
  4. Heb je een vriezer met een lade voor -12 graden, reken dan op 6 tot 7 mix-ronden voor 1 recept. Dit kost dus best wel wat tijd. Mixen overslaan kan niet, omdat je dan in plaats van mooi luchtig en romig ijs een harde ijsklomp krijgt vol met kristallen.
  5. Dit continu mengen wordt door de ijsmachine gedaan, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.
  6. Gooi bij de laatste keer mengen de fijn gesneden noga erdoor.

Brownie:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Mix de bruine bastersuiker met de eieren en vanille extract en klop dit 5 minuten.
  3. Zeef de bloem en cacao boven de eieren en voeg de gesmolten boter er aan toe, meng alles goed door elkaar.
  4. Verdeel het deeg over de ovenvaste schaaltjes en verdeel hier de grof gesneden chocolade over, druk dit in het deeg.
  5. Zet de schaaltjes 25 minuten in de oven, laat daarna 10 minuten iets afkoelen, garneer met de fijn gesneden chocolade en schep er een bol turron noga honing ijs op.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *