met passie voor smaak en streekproducten

Met stoere yoghurt maak je stoere ijstaart

Met stoere yoghurt maak je stoere ijstaart

Vorige week bij De Stoerderij heb ik waterbuffelyoghurt mee genomen. Het was nog warm, verser kan echt niet.
Nu kan je je afvragen of dit een streekproduct is, maar omdat er in Westfriesland of zelfs in de rest van Noord Holland geen waterbuffels zijn heb ik het bedrijf in Son en Breugel al heel wat keren bezocht. Niet alleen voor de yoghurt, ik doe ook mee met de crowdfunding van waterbuffelvlees, erg lekker.
Nu ga ik het in februari/maart wat moeilijker krijgen omdat Stoerak, waar ik vorige week afscheid van heb genomen, in mijn vriezer komt te liggen. Mijn motto is weet wat je eet, maar dit wordt wel heel persoonlijk. Zeker ook omdat Stoerak op mijn profielfoto staat, de foto die ik gebruik voor de kookboeken waar ik aan werk. Maar terug naar de ijstaart, want daar ging het om.
Nodig:

  • kom
  • garde
  • snijplank
  • mes
  • steelpan
  • garde
  • weegschaal
  • espresso kopje
  • ijsmachine, het kan ook zonder
  • springvorm 25 cm
  • bakpapier
  • foodprocessor of een plasticzak en een pan of deegroller

Ingrediënten:

  • olijfolie om in te vetten
  • 300 gram Oreokoek
  • 75 gram gesmolten roomboter
  • 800 ml yoghurt (waterbuffelyoghurt is erg mild, maar als je een andere yoghurt gebruikt kan je hem zachter maken door een gedeelte door room te vervangen)
  • 1 kopje espresso, 30 ml
  • 100/200 gram suiker, afhankelijk hoe mild de yohurt is en hoe zoet je het ijs wil hebben (als het ijs is geworden is hij minder zoet dan dat je hem door de yoghurt proeft)
  • 170 gram chocolade met oreo, bijvoorbeeld Milka
  • versiering, ik ben helemaal los gegaan met Oreo, donkere Toblerone en hele kleine pure repen

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de bodem en zijkanten in.
  3. Maak de Oreokoek fijn in een foodprocessor of door de koek in een plasticzak te doen en dit met een deegroller of pan fijn rollen/slaan op een snijplank.
  4. Meng de koek met de gesmolten boter en bekleed hier de bodem van de springvorm mee, druk aan met een bolle kant van een natte lepel en bak dit 10 minuten.
  5. Laat de bodem afkoelen en zet de vorm in de vriezer.
  6. Meng de yoghurt met de espresso en de suiker.
  7. Als je een ijsmachine hebt mag de yoghurt daar in totdat het ijs is, zonder ijsmachine staat onderaan hoe dit moet.
  8. Als het ijs klaar is mag de 170 gram Oreochocolade grof gehakt worden en door het ijs.
  9. Schep het ijs in de vorm op de Oreokoek bodem en maak de bovenkant glad. Zet dit 3 uur in de vriezer.
  10. Versier de ijstaart met chocolade en Oreokoek voor het opdienen.

Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima in een bak in de vriezer. Klop met een mixer eerst lucht in het mengsel en plaats de bak in de vriezer. Herhaal dit om de 20 minuten totdat het bevroren is. Het kloppen is nodig om ijskristallen in het ijs te voorkomen.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *