met passie voor smaak en streekproducten

Spruitjestaart met Bloemendaalse gele en spekjes

Spruitjestaart met Bloemendaalse gele en spekjes

Spruitjes, je haat ze of je vindt ze erg lekker. Toen mijn kinderen nog thuis woonden was de stand 2 haters en 2 lovers. Nu ze al ruim 12 jaar de deur uit zijn is de stand 1 tegen 1. Ik pak mijn kans als Lars, mijn man naar Frankfurt gaat waar hij werkt. Zodra hij vertrekt liggen hier de spruiten al klaar. Te vergelijken met als de kat van huis is dansen de muizen. En dan doe ik er meteen maar zachte geitenkaas in, daar maak ik mijn man ook niet blij mee. Voor de rest lust hij alles hoor en voor hem een kliek als ik spruitjes wil eten vindt hij ook prima.
img_6048

Een Bloemendaalse gele is de meest winterharde savooiekool, ook wel slobberkool genoemd. Wij koken hem dus niet te gaar zodat er nog een bijt aan zit en we hem zeker niet slobberen 😉

Nodig:

  • springvorm, 24 cm
  • grote kookpan
  • bakpapier
  • koekenpan

Ingrediënten:

  • olijfolie
  • 250 gram spekjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 350 gram zoete aardappelen
  • 500 gram spruiten
  • 400 gram Bloemendaalse gele
  • peper
  • zout
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 100 gram cashewnoten, gezouten
  • 1/2 granaatappel, pitten
  • 2 eieren
  • 125 gram zure room
  • 200 gram zachte geitenkaas

Bereiding:

  1. Laat het bladerdeeg ontdooien op het aanrecht.
  2. Doe bakpapier op de bodem van de springvorm en vet het overige in met olijfolie.
  3. Bak de spekjes uit in een koekenpan, na een paar minuten mag het gesnipperde ui en de gesnipperde knoflook erbij.
  4. Maak de spruiten en de zoete aardappelen schoon, aardappelen mogen in plakjes en zet dit op met een bodem water, zout, als het kookt mag het 15 minuten tegen de kook gehouden worden. De laatste 5 minuten mag de grof gesneden Bloemendaalse gele erbij.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  6. Bekleed de vorm met het bladerdeeg.
  7. De aardappelen, spruiten en de Bloemendaalse gele mag op het vergiet even uitlekken en dan op de bodem van de taart.
  8. Daarbovenop mogen de spekjes, ui en knoflook.
  9. Ook de cashewnoten pitten van de granaatappel mogen verdeeld worden.
  10. Maak een mengsel van de eieren geklopt, zure room, peper, zout en de geitenkaas, verdeel dit als bovenste laag over de rest van de taart.
  11. De spruitjestaart mag 30 minuten de oven in.

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Één Reactie

  1. Wat een bijzonder gerecht heb je weer gemaakt. Mooie combinatie van allemaal gezonde ingrediënten. Ik ben helaas geen liefhebber van spuitjes, dus hou ik het bij de Bloemendaalse gele. Lekker slobberen! 🙂 #iloveit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *