Spruiten boerenkoolstamppot

Ergens kwam ik de naam Flower Sprout tegen, een kruising tussen spruiten en boerenkool. In Nederland ben ik het nog niet tegen gekomen maar omdat er zowel boerenkool als spruitjes in mijn wekelijkse groentepakket zat was 1+1 snel opgeteld. Voor mij tenminste, manlief at gewoon boerenkool stampot 😉

De spruitjes komen uit Stompetoren vandaan, twee broers runnen het akkerbouwvedrijf V.O.F. van der Burg in de Schermer. Hier wordt naast diverse akkerbouwgewassen geteeld met de spruitkool als belangrijkste gewas.
De boerenkool komt bij Ruiter uit Hoogwoud vandaan.
Hieronder een foto van Flower Sprout.

Nodig:

  • 2 pannen, of 1 als iedereen spruiten lust
  • koekenpan
  • stamper
  • houtenlepel
  • schilmes

Ingrediënten:

  • 1 kilo aardappelen
  • 100 gram boerenkool, schoon dus zonder nerven etc.
  • 600 gram spruiten
  • zout
  • 285 gram rookworst
  • 300 gram spekjes

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en was ze, doe ze in een pan met een bodem water erbij en wat zout.
  2. Snij de boerenkool fijn en maak de spruitjes schoon.
  3. Boerenkool en spruiten als mogen bij de aardappelen, of de spruiten apart opzetten als niet iedereen ze lust.
  4. Haal de rookworst uit de buiten verpakking en leg deze op de aardappelen, een verse zonder plastic kan er ook gewoon op.
  5. Kook het geheel 20 minuten.
  6. In de tussentijd mogen de spekjes uitgebakken worden.
  7. Als alles gaar is, de rookworst uit de pan halen en de rest afgieten en met een beetje hete melk stampen. Zelf zet ik de aardappelen etc. weer op het vuur als ik de melk er bij heb gegoten om warm te worden.
  8. Stamp het geheel, doe de spekjes erdoor en serveer de stamppot met de rookworst.

Ja het recept is voor 4 personen maar ik heb de spruiten alleen opgegeten 😉 Zooo lekker!

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *