met passie voor smaak en streekproducten

Shakshuka, gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus

Shakshuka, gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus

Shakshuka is een gerecht uit het Midden-Oosten, met Marokkaanse en Israëlische oorsprong. Het is een tomaat en paprika stoofpot die vaak in een koekenpan wordt gemaakt. Je bereidt de dikke saus en daarna breek je de eieren erin en laat ze pocheren in hun eigen vocht. Het resultaat is een hartig eenpansgerecht voor de lunch.

 

 

Nodig:

  • koekenpan met deksel
  • houtenlepel
  • mes
  • snijplank
  • weegschaal
  • juslepel of gewone lepel

Ingrediënten:

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 rode peper, zonder zaad, in fijne ringen gesneden
  • flink wat peper
  • zout
  • 400 gram tomaten (blik)
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 gram tijm, en dan alleen de blaadjes
  • 5 eieren
  • 100 gram feta, in blokjes gesneden
  • 15 gram koriander, grof gesneden
  • 4 broodjes, ik had bruine triangel afbakbrood

image

Bereiding:

  1. Verwarm de olijfolie in de koekenpan en bak hierin de ui, knoflook, chilipoeder in aan. Voeg de courgette, paprika en rode peper toe. Bestrooi het geheel royaal met peper en zout.
  2. Voeg de tomaten, laurierblaadjes en tijm toe. Zet het deksel op de pan en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen zodat de groente gaar zijn.
  3. Maak een kuiltje met bijvoorbeeld een juslepel en breek hierin meteen het ei voordat je het volgende kuiltje maakt, doe dit vijf keer. Zorg dat er afstand is tussen de eieren zodat ze niet als een grote omelet aan elkaar vast komen te zitten.
  4. Deksel op de pan en het ei 8 tot 10 minuten pocheren, afhankelijk of je het ei zacht of hard wil.
  5. Strooi Op het laatst de feta en koriander erover en serveer het geheel met het brood.

Ik dronk er een lekker wit wijntje bij, alcoholvrij uiteraard, die ik van een mede twitteraar had gekregen. Proost Diane!

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

2 Reacties

  1. Dank je wel , ik ben er blij mee ?

    • Fijn om te horen Jannie en best fijn een stok achter de deur 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *