Schapenkwark nagerecht met kweeperen

Bij de open dag van Verdonk had Anita van De Schapenstreek schapen-kwark open die ze niet meer mee terug kon nemen. Ja en daar zeg ik geen nee tegen, lekker met kweepeer en speculaas.

 

 

 

Nodig:

garde of mixer
plastic zak en een deegrol of pan om de speculaas fijn te krijgen
6 mooie glazen
kom
spatel

Ingrediënten voor 6 nagerechten:

400 ml slagroom
2 zakjes (samen 16 gram) vanillesuiker
375 gram schapenkwark
150 gram speculaas en 6 stuks voor de garnering
6 kweeperen met wat sinaasappelsap volgens het onderstaand kweeperenrecept, eventueel eerder ingemaakt.

Bereiding:

  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker erin en spatel dit door de kwark heen.
  • Maak de 150 gram speculaas fijn, dit kan door het in een plasticzak te doen en met een pan of deegroller het fijn slaan. In een foodprocessor kan dit natuurlijk ook.
  • Verdeel de fijne speculaas over de glazen, hier bovenop mag het kwarkmengsel, en daar bovenop de kweeperen met wat sinaasappelsap. Ander fruit kan natuurlijk ook.

Kweeperen wecken

1,5 kg kweeperen die nog geschild moeten worden en het klokhuis eruit
1 liter vers geperst sinaasappelsap
50 gram honing
4 steranijs
1 kaneelstokje

Bereiding:

  • Eerst de potten steriliseren: Ik heb een stoomoven, de potten gaan hier 10 minuten in op 100 graden met 50% vocht. In de oven, vaatwasser of gewoon in kokend water gaat het ook prima.
  • Het sinaasappelsap met de honing en de specerijen mag in een pan zachtjes trekken.
  • De kweeperen schoon maken, schillen en klokhuis eruit en in grove stukken snijden, ze mogen meteen in het sinaasappelsap tegen verkleuring.
    Weer aan de kook brengen en de kweepeer net gaar koken, niet te zacht. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.
  • De specerijen mogen eruit en de kweeperen mogen in de potten worden verdeeld.
  •  De potten met het sap afvullen en meteen het deksel erop. Nu ze vol zijn zet ik ze nogmaals 5 minuten in mijn stoomoven, gesloten. Dit om er zeker van te zijn dat ze lang goed blijven.

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *