met passie voor smaak en streekproducten

Saffraan advocaat zonder alcohol en met rijstdrank

Saffraan advocaat zonder alcohol en met rijstdrank

Het is in mei a.s. alweer een jaar dat ik geen alcohol drink, ik moest dan ook even diep nadenken hoe ik dan advocaat voor mijn paastaart kan maken. Maar het is gelukt en ik heb maar even geen boodschap aan mijn wederhelft, die wel eens moppert omdat ik alles alcoholvrij wil maken en hij vindt dat echte rode wijn in een stoofschotel of bij peertjes lekkerder is. Vooral als hij het pas achteraf merkt wanneer ik zeg dat er alcoholvrije vervangers inzitten ūüėČ

Wat saffraan betreft wordt ik gevolgd door een Belgische saffraan kweker en daar heb ik van geleerd dat je de saffraandraadjes 3 uur voordat je begint met het recept, in een bodempje lauwe melk in een beker moet weken. Saffraan geeft geen smaak af wanneer het omringd is door een vette (boterachtige) massa, wel in een waterige oplossing. Hierdoor heb je ook minder nodig. Het klopt, de smaak komt beter tot zijn recht en er is minder nodig. Niet iedereen is tenslotte naar Marrakech geweest en komt met een zak vol saffraan thuis.

Begin dus 3 uur van te voren om de saffraan in de week te zetten!

Nodig:

  • kom
  • pan, voor au bain-marie, de kom moet dus groter zijn dan de pan
  • garde
  • maatlepel-set
  • beker om saffraan in te weken

Ingredi√ęnten:

  • 6 draadjes saffraan
  • bodempje lauwe rijstdrank in een beker om de saffraan in te weken
  • 6 eidooiers (maat M)
  • 1 ei
  • 500 ml rijstdrank of melk
  • 4 eetlepels suiker
  • snufje zout
  • 3 theelepels vanille-extract
  • 1 of 2 eetlepels¬†maizena

Bereiding:

  1. Week de saffraandraadjes 3 uur in een bodem lauwe rijstdrank of melk.
  2. Klop de eidooiers en 1 ei in een kom luchtig.
  3. Voeg de rijstdrank, suiker, zout, saffraan en vanille-extract toe en klop alles weer goed door.
  4. Verwarm de inhoud van de kom au bain-marie. Dat betekent: een laagje heet water tegen de kook aanhouden en daar de kom op zetten. De kom mag het water niet raken.
  5. Verwarm nu langzaam de vloeistof en blijf doorlopend goed kloppen, anders stolt het ei en valt de vloeistof uit elkaar.
  6. Kook de saus in en laat het binden. Dit laatste is wel eens lastig, er kan ook 1 of 2 eetlepels maizena aangemaakt in een bodempje melk aan toegevoegd worden. Dit laatste heb ik gedaan omdat ik de advocaat voor de Paastaart ga gebruiken en hij  niet te dun kan zijn, dan zou hij namelijk van de taart af lopen.

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *