met passie voor smaak en streekproducten

Risotto met Bloemendaalse gele, geitenkaas en granaatappel

Risotto met Bloemendaalse gele, geitenkaas en granaatappel

Weetje/Tip
Een Bloemendaalse gele is de meest winterharde savooiekool, ook wel slobberkool genoemd. Wij koken hem dus niet te gaar zodat er nog een bijt aan zit en we hem zeker niet slobberen 😉
De Bloemendaalse gele komt van L. Sijtsma uit Wieringerwerf.

 

 

 

Ingrediënten                                                          Aantal personen

1 2 3 4 maat
1 pijnboompitten 8 16 24 32 gram
2 ui 0,25 0,5 0,75 1 stuks
3 risottorijst 75 150 225 300 gram
4 witte wijn 0,25 0,5 0,75 1 glas
5 water 0,25 0,5 0,75 1 liter
6 paddenstoelenbouillon 0,5 1 1,5 2 blokje
7 courgette 0,25 0,5 0,75 1 stuks
8 Bloemendaalse gele 125 250 375 500 gram
9 granaatappel, de pitten 0,125 0,25 0,375 0,5 stuks
10 koriander 2 4 6 8 gram
11 zachte geitenkaas 30 60 90 120 gram

Overige Ingrediënten

  1. olijfolie
  2. peper
  3. zout

Benodigd keukengerei

  1. grote kookpan
  2. maatbeker
  3. snijplank
  4. mes
  5. kleine koekenpan
  6. houtenlepel

Bereiding

  1. Bak de pijnboompitten op laag vuur in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn, houd in beweging.
  2. Maak de bouillon met kokend water en bouillonblokjes.
  3. Snipper een ui, en bak deze aan in een grote kookpan met wat olijfolie.
  4. Gooi in 1 keer de risottorijst erbij en roer dit totdat het glazig ziet.
  5. Blus de rijst af door 1 glas witte wijn erbij te doen.
  6. Doe scheutje voor scheutje de bouillon erbij, steeds wachten totdat het opgenomen is. Dit duurt zo’n 20 minuten en dan is de rijst beetgaar. Let op de tijd, tussen het bouillon toevoegen moet na 5 minuten de in blokjes gesneden courgette, en na 10 minuten de grof gesneden Bloemendaalse gele bijgevoegd worden.
  7. Na het toevoegen van de Bloemendaalse gele mag het vuur even hoger omdat er vocht uit de kool komt.
  8. Als de rijst na 20 minuten beetgaar is mag het vuur uit, voeg de granaatappelpitten, de blaadjes fijn gehakte koriander en de pijnboompitten toe en als laatste de geitenkaas erover heen brokkelen..

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *