Chocoladetaart met laagjes

Gisteren heb ik vlierbessenjam gemaakt en caramel met zeezout. Toen ik bedacht wat ik er mee wilde doen kwam ik op deze taart, en als ik laagjes zou maken kon ik er de jam en caramel opsmeren. Mijn eerste laagjes taart, dus wel eerst een mes gekocht met 2 zaagbladen, net geen 10 euro bij maakjetaart.nl maar erg handig.

Ingrediënten:

400 gram bloem
250 gram bruine basterdsuiker
100 gram rietsuiker
50 gram cacaopoeder van goede kwaliteit
1 zakje bakpoeder 16 gram
1/2 theelepel zout
3 eieren
125 gram crème fraîche
merg van 1 vanillestokje
250 gram ongezouten boter, gesmolten
125 ml olijfolie
300 ml ijswater, zet het 1 uur van te voren in de vriezer
1 pot jam naar keuze
caramel met zout

IMG_5491

Voor de afdeklaag:

125 ml volle melk
40 gram glucose siroop (dit had ik ook bij de taarten versier winkel vandaan)
2 vellen gelatine
300 gram witte chocolade

Wat fruit, bijvoorbeeld, blauwe bessen, frambozen en aardbeien voor boven op de afdeklaag.
Springvorm van 20 cm.

Bereiding:

Vet de bakvorm in en gebruik op de bodem bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de bloem, basterdsuiker, rietsuiker, cacaopoeder, bakpoeder en zout met elkaar. Meng in een andere kom de eieren, crème fraîche en merg van het vanillestokje.
Meng met een mixer of keukenmachine de gesmolten boter met de olijfolie, daarna mag het koudewater er doorheen.

IMG_5493

Voeg de gedroogde ingrediënten er in één keer bij, de mixer langzaam laten draaien. Voeg als laatste het eimengsel toe en meng het goed. Doe alles in de springvorm en bak de taart 50-55 minuten. Als de satéprikker er droog uit komt is hij gaar. Laat de taart afkoelen en zet hem daarna in de vriezer voor 1 uur met vorm en al. Daarna de vorm verwijderen.

Snij voorzichtig met taartsnijder of mes de taart in 3 lagen. Smeer op de bodem de jam en leg een laag erop, daar mag de caramel met zout op gesmeerd worden, zet dan de laatste laag erop. Zet dit geheel nogmaals in de vriezer voordat je de afdeklaag gaat maken.

Week de gelatine in koud water totdat ze zacht zijn, duurt een paar minuten. Knijp het goed uit, verwarm de melk met de glucosesiroop, los hier de gelatine in op en als laatste de blokjes witte chocolade erin op.

Taart weer uit de vriezer en de afdeklaag er in een vloeiende beweging over verdelen, verdeel het fruit erover en laat de afdeklaag opstijven in de koelkast. Het makkelijkste is om er een groot bord of schaal onder te zetten.
Het is even werk maar dan heb je een mooie en lekkere taart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *