met passie voor smaak en streekproducten

Pompoentaart met hüttenkäse, speculaas en witte chocolade

Pompoentaart met hüttenkäse, speculaas en witte chocolade

Voor deze cheesecake ga ik van mijn vertrouwde pad af, ik wil een keer met hüttenkäse werken en ik maak eerst zelf pompoenpuree. Ook al twijfelde ik wel toen ik de structuur van de taart zag voordat hij de oven in ging, hou je een korrelige mondstructuur of komt het goed? Gelukkig kwam het goed, hij is erg lekker geworden.

Let op, eerst gaat de pompoen de oven in voor 45 minuten en moet daarna afkoelen om er puree van te maken.
img_5767Nodig:

  • springvorm van 24 cm rond of 24 x 24 cm
  • mixer of keukenmachine
  • zeef of foodprocessor
  • bakplaat
  • lepel
  • weegschaal
  • pan met schaal die erop past, au bain-marie
  • paletmes of gewoon mes
  • bakpapier

Ingrediënten:

  • 2 pompoenen

Bodem:

  • wat olijfolie om de vorm in te vetten
  • 270 gram amandel speculaas
  • 120 gram boter, gesmolten
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel kardemom, gemalen

Vulling:

  • 1 kilo hüttenkäse
  • 500 gram pompoenpuree
  • 4 eieren
  • 50 gram custardpoeder of binden met 2 extra eidooiers
  • 100 gram witte chocolade
  • 50 gram witte basterdsuiker

Toping:

  • 100 gram witte chocolade
  • 200 gram crème fraîche
  • rasp van limoenschil

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden, snij de pompoen door de midden of in vieren. Snij de steel en het kontje eraf, leg de pompoen op de schil op het bakblik en laat in 45 minuten gaar worden. Laat het afkoelen, schep het vruchtvlees eruit en maak dit fijn met een foodprocessor, met een staafmixer of druk het vruchtvlees door een zeef. Dit laatste gaat makkelijk met een bolle kant van een pollepel.
  2. Doe een stuk bakpapier op de bodem van de vorm en vet de rest in.
  3. Maak de speculaas fijn door middel van een foodprocessor of in een plastics zak en dan met een deegroller of pan de koek fijn maken. Meng de boter, gember, kaneel en de kardemon erdoor. Verdeel het over de bodem van de vorm en maak het glad met de achterkant van een natte lepel. Zet de vorm even in de koelkast.
  4. Zet een pan met een bodem water op, zet hier een kom op en laat 100 gram witte chocolade smelten.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Meng de hüttenkäse met de pompoenpuree, eieren, custardpoeder, gesmolten chocolade en de basterdsuiker met een mixer of garde. Haal de bodem uit de koelkast en vul de vorm met het pompoenmengsel.
  7. Laat de taart 1 uur bakken, zet dan de oven uit en zonder de oven te openen laat je de cheesecake 1 uur afkoelen in de oven.
  8. Smelt de overige 100 gram chocolade en meng hier de crème fraîche door. Haal de ring voorzichtig van de vorm en verdeel de topping over de taart, het mag er best aflopen aan de zijkant. Ik had wel een bakblik eronder gezet, zet de cheesecake dan nog een uurtje in de koelkast. Rasp een beetje limoenschil over de topping en geniet er lekker van, Halloween of niet.

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *