met passie voor smaak en streekproducten

Pompoensalade met kweepeer en quinoa

Pompoensalade met kweepeer en quinoa

Pompoen is een veelzijdig product, je kan het voor heel veel recepten gebruiken. Het nadeel van de pompoen is zijn formaat, meestal houd je over. Gelukkig helpt de veelzijdigheid, ik had 1 pompoen en daar heb ik zowel ijs, pizza als deze salade van gemaakt. Ik heb gewoon de pompoen geraspt en verwerkt.
De pompoen hoort bij het cultuurgewassen en is met de kalebas familie van de komkommerachtige. Daar had ik hem zelf niet onder gezet.
Pizza:
img_5921Pompoenijs:
img_5899

Pompoensalade

Keukenbenodigdheden:

  • rasp
  • koekenpan
  • kookpan
  • maatlepel-set
  • weegschaal
  • mes
  • snijplank

Ingrediënten voor 3 personen diner en 4 lunch:

  • 100 gram quinoa
  • 125 gram spekjes
  • 2 kweeperen in sinaasappelsap (zie recept hieronder), maar het kan ook met stoofpeer of gewone peren en dan sap van 1 sinaasappel aan de dressing toevoegen.
  • 300 gram pompoen, geraspt
  • 50 gram baby spinazie
  • 125 gram zachte geitenkaas
  • 50 gram pecannoten
  • brood

Dressing

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico
  • 1 eellepel honing
  • 3 eetlepels sinaasappelsap

Bereiding:

  1. Zet de quinoa op met 200 ml water en laat het zachtjes 10 minuten koken. Laat daarna nog even staan zodat al het water is opgenomen en het is afgekoeld.
  2. Bak de spekjes in de koekenpan uit en laat ze afkoelen.
  3. Kweepeer of peer, zie hieronder
  4. Pompoen grof raspen.
  5. Geitenkaas verbrokkelen.
  6. Pecannoten grof hakken.
  7. Meng alles door elkaar, maak de dressing en serveer de salade met brood.

Het recept voor de door mij gebruikte kweeperen. Omdat ik een kweepeerboom heb, en ik de kweepeer het hele jaar door gebruik maak ik hem altijd in:

Kweeperen

Ingrediënten:

  • 1,5 kg kweeperen die nog geschild moeten worden en het klokhuis eruit
  • 1 liter vers geperst sinaasappelsap
  • 50 gram honing
  • 4 steranijs
  • 1 kaneelstokje

Bereiding:

  1. De potten steriliseren, ik heb een stoomoven, de potten gaan hier 10 minuten in op 100 graden met 50% vocht. In de oven, vaatwasser of gewoon in kokend water gaat het ook prima.
  2. Het sinaasappelsap met de honing en de specerijen mag in een pan zachtjes trekken.
  3. De kweeperen schoon maken, schillen en klokhuis eruit en in grove stukken snijden, ze mogen meteen in het sinaasappelsap tegen verkleuring.
  4. Weer aan de kook brengen en de kweepeer net gaar koken, niet te zacht. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  5. De specerijen mogen eruit en de kweeperen mogen in de potten worden verdeeld.
  6. De potten met het sap afvullen en meteen het deksel erop.
  7. De gesloten potten nog eens 10 minuten steriliseren. Dit om er zeker van te zijn dat ze lang goed blijven

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *