met passie voor smaak en streekproducten

Plaattaart met zoete aardappel en groenten

Plaattaart met zoete aardappel en groenten

Weetje/Tip

Zeekraal is een zilte groente die net als zeewier en algen erg gezond is. Het bevat natrium, kalium en magnesium. Er zit erg veel vitamine B in en ook  A en C, tevens bevat het fosfor, zwavel, calcium, ijzer, zink en koper. Het bevat vezels, jodium en nog veel meer gezonde dingen.

Je kan zeekraal rauw eten (proef maar eens, dan komt de smaak goed tot zijn recht) of zoals hier de laatste 10 minuten toegevoegd op een plaat taart.

Ingrediënten                                                          Aantal personen

1 2 3 4 maat
1 bladerdeeg, ontdooit 3 5 7 9 plakjes
2 rundergehakt 100 200 300 400 gram
3 gemberpoeder 0,25 0,5 0,75 1 theelepel
4 garam massal 0,5 1 1,5 2 theelepel
5 kurkuma 0,25 0,5 0,75 1 theelepel
6 middel grote uien 0,5 1 1,5 2 stuks
7 roomkaas met kruiden 75 150 225 300 gram
8 zoete aardappelen 150 300 450 600 gram
9 venkel 0,25 0,5 0,75 1 stuks
10 rode paprika’s 0,5 1 1,5 2 stuks
11 zeekraal 25 50 75 100 gram
12 geraspte geitenkaas 40 80 120 160 gram
13 verse oregano 3 6 9 12 gram

Overige Ingrediënten

  1. olijfolie
  2. peper
  3. zout

Benodigd keukengerei

  1. bakplaat ongeveer 36 x 36 cm (4 personen)
  2. bakpapier
  3. koekenpan
  4. snijplank
  5. mes
  6. maatlepelring
  7. vork
  8. lepel

Bereiding

  1. Bekleed de bakplaat met bakpapier en warm de oven voor op 225 graden.
  2. Verdeel het bladerdeeg, de randen mogen iets omhoog. Prik gaatjes met een vork in de bodem en zet de bodem alvast 5 minuten in de oven.
  3. Bak het gehakt rul in een koekenpan, er hoeft geen vet bij en kruid het gehakt met peper, zout, gember, garam massal en kurkuma. Snipper de uien en bak deze even mee met het gehakt.
  4. Schil de zoete aardappelen en snij deze in dunne plakjes.
  5. De roomkaas over de bodem verdelen, dit gaat het makkelijkste met een natte lepel en dan met de bolle kant.
  6. Verdeel de aardappelen dakpansgewijs over de roomkaas, daar overheen mag het gehakt met ui worden verdeeld.
  7. Verwijder de kernel uit de venkel en snij de rest in ringen.
  8. De paprika in de lengte in tweeën en het zaad verwijderen. Snij de paprika in repen.
  9. De venkel en paprika mogen verdeeld worden over de plaattaart en deze mag 10 minuten de oven in.
  10. Van de oregano worden alleen de blaadjes gebruikt, snij deze grof.
  11. Na de 10 minuten mogen zeekraal, kaas en oregano over de plaattaart en dan nog 10 minuutjes de oven in.

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *