met passie voor smaak en streekproducten

Pepernotentaart met karamel/zout letter

Pepernotentaart met karamel/zout letter

Vorige week heb ik mijn kleinzoon moeten beloven dat ik een pepernotentaart ging maken.
En ook al heb ik het druk met recepten maken en fotograferen voor kookboeken, toch ben ik mijn belofte nagekomen vandaag. Want als oma’s dat al niet meer zouden doen 😉
Het is een karameluitvoering geworden met karamel kruidnoten en een chocolade letter met karamel met zout erin.
img_6213Nodig:

  • snijplank
  • mes
  • springvorm 24 cm
  • mixer of garde
  • kom
  • kookpan met schaal die erop kan (au bain-marie)
  • invet kwastje
  • bakpapier
  • lepel
  • foodprocessor of deegrol

Ingrediënten:

  • olijfolie om de springvorm in te vetten
  • 200 gram kruidnoten
  • 100 gram roomboter
  • 500 gram MonChou
  • 200 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • 1 letter bijvoorbeeld karamel met zout
  • karamel kruidnoten om te garneren
  • optioneel Belgische chocolade pieten
  • klein beetjes geraspte chocolade

Bereiding:

  1. Leg een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de rest in met olijfolie.
  2. Maak de gewone kruidnoten fijn in een foodprocessor of stop ze in een plasticzak en ga ze te lijf met een deegroller.
  3. Smelt de roomboter en meng dit door de kruidnoten.
  4. Leg het kruidnotenmengsel op de bodem van de springvorm en druk dit aan met een natte bolle kant van een lepel.
  5. Hak de chocolade letter fijn.
  6. Klop de MonChou los.
  7. Klop de slagroom met de suiker stijf.
  8. Meng de slagroom door de mon chou en meng hier ook de chocolade letter doorheen.
  9. De Mon Chou mag over de kruidnotenbodem verdeeld worden.
  10. Nu mag de taart minimaal 4 uur in de koelkast goed opstijven.
  11. Versier de taart met karamel kruidnoten, chocolade en de geraspte chocolade. Hier kan je uiteraard ook andere kruidnoten en garnering voor gebruiken.

Wij gaan nu snel naar Apeldoorn met de taart, kijken of mijn kleinzoon hem goed gaat keuren en gezellig Sinterklaas vieren.

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *