met passie voor smaak en streekproducten

Pancakes, geitenyoghurt honingklaverkaas en perenchutney

Pancakes, geitenyoghurt honingklaverkaas en perenchutney

Gisteren ben ik naar de Utopiahoeve geweest om lekkere producten te kopen, in dit recept gebruik ik de geitenyoghurt en klaverhoningkaas van Theo.

 

 

 

 

Nodig:

  • kleine koekenpan
  • spatel, harde om de pancakes om te draaien en een zachte om het eiwit tussen het beslag te vouwen
  • kookpan
  • houtenlepel
  • snijplan
  • mes
  • kom

Ingrediënten voor 9 stuks:

  • 195 gram roggebloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eetlepels suiker
  • Zout
  • 2 eetlepels olijfolie + olie om in te bakken
  • 3 eieren, gesplitst
  • 175 ml geitenyoghurt
  • 3 theelepels vanille extract
  • 150 ml karnemelk
  • citroensap
  • ongeveer 14 plakken honingklaver kaas
  • Voor de perenchutney:
  • 175 ml appelciderazijn
  • 100 gram suiker
  • 25 gram blanke rozijnen
  • 50 ml gembersiroop
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • zout
  • peper
  • 1 kaneelstokje
  • 300 gram peren

Bereiding:

  1. Meng de droge ingrediënten, roggebloem, bakpoeder, suiker en zout door elkaar.
  2. Splits de eieren.
  3. De eidooier mag door de yoghurt, olijfolie, vanille extract, en karnemelk.
  4. Ontvet een kom en garde om de eiwitten in te kloppen totdat er pieken ontslaan. Dit kan met de hand of mixer/keukenmachine.
  5. Nu mag het droge mengsel door het natte gemengd worden zodat er een glad beslag ontstaat.
  6. Als laatste mag het eiwit tussen het beslag gevouwen worden, zachtjes er door spatelen zodat het beslag luchtig blijft.
  7. Verwarm wat olijfolie in de koekenpan en bak de pancakes, ze mogen een diameter hebben van ongeveer 10 cm. Ik had toevallig een kleine springvorm waarvan ik de ring in de koekenpan heb gezet.
    Als de onderkant lichtbruin is mag de pancake gedraaid worden. Ook een optie is om er drie tegelijk te bakken in een grote koekenpan.
  8. Laat de pancake afkoelen en schaaf plakken kaas om tussen de pancakes te leggen.

Er overheen mag de perenchutney die hieronder omschreven wordt.

Bereiding perenchutney:

  1. Zet de appelciderazijn met de suiker en rozijnen op in een kookpan.
  2. Als de suiker is opgelost mag de gembersiroop, zout, peper en speculaaskruiden erbij en het kaneelstokje.
  3. Schil de peren en snij ze in blokjes, ik heb een halve peer geschild en het klokhuis er met een pommes parisiënne maker uitgehaald. Deze halve peer heb ik later op de pancakes gelegd.
  4. De peren mogen 30 minuten zachtjes pruttelen.

 

 

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *