Speculaas ijs met munt

Wat ik met ijs heb de laatste maanden, geen idee, wel weet ik dat van alles ijs gemaakt moet worden. Vandaag terwijl de herfst net is begonnen moet er speculaas ijs komen.
In de ijs recepten gebruik ik meestal, op sorbetijs en zo na, mijn eigen basis recept. Je kan dus ook zelf blijven variëren met smaken die je lekker vindt.

IMG_6107

Ingrediënten:

250 ml volle melk
250 ml slagroom
2 steranijs
4 kruidnagel
2 theelepel speculaaskruiden
2 gram munt en een paar blaadjes voor de garnering
6 eidooiers
100 gram suiker
8 stukjes gekonfijte sinaasappelschil 
8 kleine speculaasjes

Bereiding:

Doe de melk, munt, kruidnagel, speculaaskruiden en steranijs en de room in een pan en breng dit al roerend aan de kook. Laat het 2 minuten doorkoken en dan meteen in de zeef. De kruiden moeten een smaak afgeven maar als je het te lang laat trekken proef je alleen munt.

IMG_6108

De eidooiers met de suiker luchtig mixen en goed roerend (anders stolt het eigeel) aan het melkmengsel toevoegen. Weer laten verwarmen maar pas op dat het niet gaat koken, eigeel gaat dan ook stollen, en blijf roeren. Als het wat lobbig wordt mag het van het vuur af. Eidooiers worden toegevoegd omdat het de structuur van het ijs verbeterd en smeuïger maakt.

Laat het mengsel nu afkoelen, ik vul een gootsteen bak met koud water, waarin ik de pan zet.

Als je er een hebt kan je een ijsmachine gebruiken. Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima met een bak in de vriezer zoals onder beschreven is.

IJs maken zonder ijsmachine:

Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je mengsel en zet het daarna in de vriezer. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit totdat het ijs koud en dik begint te worden. Als je ijs dikker begint te worden herhaal je het mixen al na 15 minuten. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer staat en hoeveel ijs je maakt.
Heb je een vriezer met een lade voor -12 graden reken dan op 6 tot 7 mix-ronden voor 1 recept. Dit kost dus best wel wat tijd, maar het mixen overslaan kan niet omdat je dan in plaats van mooi luchtig en romig ijs een veel hardere ijsklomp krijgt vol met kristallen.
Dit continu mengen wordt voor mij door de ijsmachine gedaan, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.  

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *