met passie voor smaak en streekproducten

Kruidnotenijs

Kruidnotenijs

De laatste weken staan echt in het teken van sinterklaas recepten. Van vorig jaar stond er alleen maar speculaas op. Dit jaar van pepernoten met of zonder suiker, cheesecake met kruidnotenbodem en muesli met kruidnoten. En daar komt nu ook kruidnotenijs bij.

 

 

 

Nodig:

  • ijsmachine (kan ook zonder)
  • vriezer
  • spatel
  • maatbeker
  • weegschaal
  • mes
  • snijplank
  • weegschaal
  • kookpan
  • garde
  • mixer

Ingredienten:

  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 6 eidooiers
  • 50 gram honing, ik had sinaasappel honing
  • 200 gram kruidnoten grof gehakt, recept is met of zonder suiker
  • 100 gram chocolade met b.v. 0% suiker grof gehakt

imageBereiding:

  1. Doe de melk en de room samen met in een pan met een dikke bodem, zodat de warmte van de vlam goed verdeeld wordt. Breng dit al roerend aan de kook, laat het daarna iets afkoelen van het vuur af.
  2. De eidooiers met de honing luchtig mixen en goed roerend (anders stolt het eigeel) aan het melkmengsel toevoegen. Weer laten verwarmen maar pas op dat het niet gaat koken, eigeel gaat dan ook stollen, en blijf roeren. Als het wat lobbig wordt mag het van het vuur af. (Eidooiers worden toegevoegd omdat het de structuur van het ijs verbeterd en smeuïger maakt.)
  3. Laat het mengsel nu afkoelen.
  4. Als je er een hebt kan je een ijsmachine gebruiken. Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima met een bak in de vriezer zoals onder beschreven is. Als het ijs klaar is mag het grof gehakte chocolade door het ijs gespateld worden en de kruidnoten (hou van de chocolade en de kruidnoten iets apart van de garnering).

IJs maken zonder ijsmachine:

  1. Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je mengsel en zet het daarna in de vriezer.
  2. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit totdat het ijs koud en dik begint te worden.
  3. Als je ijs dikker begint te worden herhaal je het mixen al na 15 minuten.
  4. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer staat en hoeveel ijs je maakt.
  5. Heb je een vriezer met een lade voor -12 graden reken dan op 6 tot 7 mix-ronden voor 1 recept. Dit kost dus best wel wat tijd, maar het mixen overslaan kan niet omdat je dan in plaats van mooi luchtig en romig ijs een veel hardere ijsklomp krijgt vol met kristallen.
  6. Dit continu mengen wordt voor mij door de ijsmachine gedaan, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *