met passie voor smaak en streekproducten

Koffieijs met mokkaijs en witte chocolade ijs

Koffieijs met mokkaijs en witte chocolade ijs

Na een jaar geen alcohol en koffie te hebben gedronken heb ik mijn ‘geen alcohol’ met een jaar verlengd. Niet omdat ik het niet lust maar vanwege mijn gezondheid. De koffie ben ik weer voorzichtig met mate gaan drinken, 1 of 2 keer in de week.
En die keren gebruik ik de koffie in de espresso brownie of zoals nu in een ijskoffie.

 

 

Benodigd keukengerei:

  • ijsmachine, kan zonder
  • kookpan
  • steelpan
  • schaal die op steelpan past zonder dat het het water raakt
  • garde
  • glazen
  • vijzel of onderkant pan
  • zeef
  • koffiezetapparaat, of oploskoffie

Ingrediënten:

Mokkaijs:

  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 50 gram koffiebonen
  • 6 eidooiers
  • 100 gram suiker

Witte chocolade ijs

  • 250 melk
  • 250 slagroom
  • 100 gram suiker
  • 200 gram witte chocolade, waarvan 50 gram voor de garnering is

1 eetlepel gembersiroop
200 ml espressokoffie
100 ml slagroom
100 ml slagroom geklopte voor bovenop.

image

Bereiding:

Mokkaijs:

  1. Maak de koffiebonen stuk in de vijzel of op een andere manier. Ze mogen nog grof zijn.
  2. Doe de melk, room en geplette koffie bonen samen in een pan met een dikke bodem, zodat de warmte van de vlam goed verdeeld wordt. Breng dit al roerend aan de kook., zet het vuur uit en laat dit 10 minuten trekken. Dan meteen door de zeef voordat het mengsel bitter wordt.
  3. De eidooiers met de suiker luchtig mixen en goed roerend (anders stolt het eigeel) aan het melkmengsel toevoegen. Weer laten verwarmen maar pas op dat het niet gaat koken, eigeel gaat dan ook stollen, en blijf roeren. Als het wat lobbig wordt mag het van het vuur af. Eidooiers worden toegevoegd omdat het de structuur van het ijs verbeterd en smeuïger maakt.
  4. Als je er een hebt kan je een ijsmachine gebruiken. Als je geen ijsmachine hebt dan kan het prima met een bak in de vriezer zoals onder beschreven is.

Witte chocoladeijs

  1. Hak 50 gram witte chocolade fijn en zet dit weg.
  2. De 150 gram chocolade mag au bain-marie gesmolten worden. Zet water op in de steelpan, daar mag de chocolade in, breng het water tegen de kook. Zet het vuur uit, de rest smelt vanzelf. Zorg dat de schaal het water niet raakt.
  3. Het ijs maken gaat hetzelfde als bij het mokkaijs maar dan zonder de koffiebonen en met de gesmolten Witte chocolade.
  4. Verwarm de melk en de slagroom, klop de eidooiers met de suiker en meng de dooiers door de melk. Als laatste mag de gesmolten witte chocolade er doorheen.
  5. Gebruik een ijsmachine of doe het zonder zoals hieronder beschreven.
  1. Zet 200 ml espressokoffie en meng dit met 75 ongeklopte slagroom en een 1/2 eetlepel gembersiroop. Zet dit in de koelkast om koud te laten worden.

Opmaak van het glas:

  1. Schep een bol mokka en een bol witte chocoladeijs in een glas. Schenk hier de koffie overheen, doe er wat geklopte slagroom bovenop en maak af met wat witte chocolade.

IJs maken zonder ijsmachine:

  1. Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je mengsel en zet het daarna in de vriezer.
  2. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug.
  3. Herhaal dit totdat het ijs koud en dik begint te worden. Als je ijs dikker begint te worden herhaal je het mixen al na 15 minuten.
  4. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer staat en hoeveel ijs je maakt.
  5. Heb je een vriezer met een lade voor -12 graden reken dan op 6 tot 7 mix-ronden voor 1 recept. Dit kost dus best wel wat tijd, maar het mixen overslaan kan niet omdat je dan in plaats van mooi luchtig en romig ijs een veel hardere ijsklomp krijgt vol met kristallen.
  6. Dit continu mengen wordt voor mij door de ijsmachine gedaan, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *