met passie voor smaak en streekproducten

Kersttulband

Kersttulband

De verleiding was toch te groot, sinds ik een Nordic Ware tulbandvorm heb, ben ik de hele tijd op zoek naar een reden om hem te gebruiken. Zo is er toch nog een kerstrecept gekomen. Aanleiding is de laatste hondentraining van het jaar vanavond, daarom heb ik een kerst tulband gemaakt voor bij de koffie. Ik heb hem gemaakt met ingredienten die ik in huis had, er kan best zelf in gevarieerd worden, een andere soort noot of bloem i.p.v. Speltmeel. Zonder cognac kan ook, met rum of zelfs sinaasappelsap.

 

Nodig:

  • tulbandvorm
  • maatlepel set
  • weegschaal
  • zesteur of rasp
  • mes
  • snijplank
  • oven
  • mengkom
  • keukenmachine of mixer (het deeg kan ook  met de hand gemengd worden)
  • spatel
  • zeef

Ingrediënten:

  • olijfolie om de vorm in te vetten
  • 50 gram dadels
  • 5o gram abrikozen
  • 40 gram gedroogde appel
  • 120 gram krenten
  • 150 gram rozijnen
  • 100 gram gedroogde cranberry’s
  • 100 ml cognac
  • 250 gram roomboter
  • 200 gram basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 250 gram speltmeel
  • 1 zakje bakmeel (16 gram)
  • kruidenmix met 1 theelepel kaneel, 1 theelepel verse nootmuskaat, 1 theelepel groene kardemon en 1 theelepel peper cubebe. Dit alles in de vijzel fijn gemalen.
  • citroenrasp van 1 citroen
  • 40 gram amandelen
  • poedersuiker om de tulband aan het einde mee te bestrooien

Bereiding:

  1. Begin met de dadel, abrikozen en appel in kleine stukjes te snijden.
  2. Doe de krenten, rozijnen en cranberry’s erbij in een kom en schenk de cognac erover heen. Laat even intrekken.
  3. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  4. Meng de boter met de basterdsuiker en vanillesuiker en als dit goed gemengd is voeg dan 1 voor 1 de eieren toe, laat goed mengen voordat je het volgende ei toe voegt.
  5. Als dit gemengd is kan het Speltmeel erbij, het bakpoeder door een zeef toevoegen en er door spatelen, ook de kruiden en het fruit kan er door gespatelt worden, het citroenrasp en als laatste de amandelen. Spatel alles goed door en doe het in een goed ingevette tulband.
  6. Hij mag in 75 minuten gaar gebakken worden, controleer dit op het einde met een satéprikker, als deze er schoon uitkomt is hij gaar.
  7. Na 10 minuten afkoelen in de oven draai ik hem om op een rooster en laat hem verder afkoelen. Dan komt de cake vanzelf uit de vorm los.

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

2 Reacties

  1. Ik ben instructeur bij de hondenschool en heb dus meegegeten van de Kersttulband. En wat was hij lekker! Echt een aanrader (en niet alleen met Kerst). Ik heb gelijk een tulbandvorm gekocht

    • Hoi Gerda, wat leuk! Wat lijkt je erg lekker om in een tulband te stoppen? Dan ga ik een recept voor je schrijven en maak ik hem voor de pauze op de hondenschool.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *