met passie voor smaak en streekproducten

Wilde eend met vijgen sinaasappelsaus Food for two

Wilde eend met vijgen sinaasappelsaus Food for two

Als je met koks en restaurateurs praat hoor je de naam Lindenhoff nog wel eens, volgens de mensen die ik sprak leveren ze kwaliteit, het beste van het beste.
Toen ik via twitter een paar weken geleden las dat ook particulieren hier nu bestellen kunnen was het bestel formulier snel ingevuld.

In ieder geval wilde ik een keer een wilde eend bereiden, met mooie verse vijgen en nog meer ingrediënten. Wat ik ook besteld heb zijn herten ossobucco en cranberry’s, die missen op de foto want die zijn meteen de vriezer in gegaan.
imageVoor Food for two ga ik de wilde eend maken met een saus van vijg, sinaasappel en sjalot. Ik serveer de eend met zoete aardappel en Romanesco kool.

Nodig:

  • steelpan
  • weegschaal
  • mes (flexibel fileermes)
  • snijplank
  • 2 kookpannen
  • koekenpan
  • staafmixer
  • maatlepel set

Ingrediënten Food for two:

  • 500 gram wilde eend (of 2 eendenborsten)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 sjalotje
  • 1 sinaasappel, sap
  • 1 verse vijg
  • 1 steranijs
  • peper
  • zout
  • 450 gram zoete aardappel
  • 400 gram Romanesco kool (de overige 400 gram gaat morgen in een vegatarische hartige taart voor Food for two)
    image

Bereiding:

  1. Snij van de eend de borststukken en de billen af. Als je geen ervaring met fileren hebt raad ik aan de polier dit te laten doen en gewoon 2 eendenborsten te bestellen. In dit filmpje is goed te zien hoe het moet als je het een keer wil doen.
  2. Ik heb de huid van de eendenborst erop gelaten om de eend in zijn eigen vet te bakken. In het vet snij je een ruit patroon tot op het vlees, niet in het vlees. Het stukje vlees trekt dan niet krom.
  3. Schil de zoete aardappel en kook deze 15 minuten. Maak de Romanesco kool schoon op de manier waarop je een bloemkol schoon maakt en kook de roosjes 10 minuten.
  4. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een steelpannetje, bak hierin het sjalotje, hoeft niet bruin. Dan kan het sinaasappelsap erbij en de vijg en steranijs. Laat het 10 minuten zachtjes pruttelen, haal de steranijs eruit en maak met een staafmixer de saus glad.
  5. Bestrooi de eend met peper en zout en verhit de koekepan, leg de borst en billen met het vet naar beneden. Laat dit 5 minuten bakken zodat het vel krokant is, bak de andere zijde nog 3 minuten. Deze tijden zijn voor rose vlees. Liever iets gaarder dan 5 om 5 minuten bakken.

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *