met passie voor smaak en streekproducten

Erwtensoep

Erwtensoep

Voor het eerst dit seizoen weer erwtensoep maken, ik begin een avond van te voren met de spliterwten in de week te zetten.

 

 

 

 

Nodig:

  • grote kookpan
  • snijplank
  • mes
  • schuimspaan
  • grote lepel
  • weegschaal
  • maatbeker

Ingrediënten:

  • 400 gram spliterwten
  • 500 gram vlees, schenkel, krabbetjes en varkensvlees (erwtensoeppakket)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 2 uien
  • 1/2 knolselderij
  • 2 aardappelen
  • 1 rookworst
  • peper en zout
  • paar takjes bladpeterselie
  • roggebrood, katenspek en piccalilly

Bereiding:

  1. Een avond van te voren doe ik de spliterwten in een soeppan met 2 liter water.
  2. Op de dag zelf zet ik rond de middag de soep op met het vlees en het laurierblaadje.
  3. Na 1 uur schuim ik het af, met een schuimspaan het schuim eraf halen en dat weg gooien. Het vlees eruit en in stukken snijden, bot in schenkel en krabbetjes eruit, klein gesneden vlees er weer in en met de schoongemaakte en gesneden groenten en aardappelen weer een uur laten pruttelen.
  4. Zelf doe ik er na het uur even ruw de stamper door, maar dat is omdat ik mijn groenten niet erg fijn snij 😉
  5. De rookworst in plakjes gesneden kan erin, ik laat de soep nog 3 uur pruttelen en dan zet ik de pan uit.
  6. Een 1/2 uurtje voordat ik ga eten zet ik de pan weer laag op, roer af en toe, en breng op smaak met peper, zout en bladpeterselie. (een dag later is de erwtensoep nog lekkerder)

imageLekker met roggebrood, katenspek en piccalilly.

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

2 Reacties

  1. Mmmm. Heerlijk op een dag zoals vandaag ! Ik kan de soep bijna ruiken !

    • Ha ha, ja echt weer voor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *