met passie voor smaak en streekproducten

Hartige taart met zuurkool en zalm

Hartige taart met zuurkool en zalm

Na mijn bezoek aan de Dijkgatshoeve is dit alweer het tweede recept dat ik met hun producten maak.

Vorige keer had ik de kwark gebruikt voor panna cotta, deze keer ben ik de keuken in gegaan met hun roomboter en venkelzaad.

In de boerderijwinkel worden o.a. biologische producten van eigen land verkocht, maar ook zuivel, waaronder melk, yoghurt, karnemelk, kwark en hangop.
De Hollands Kroon kaas is er van jong tot oud en er zijn verschillende smaken: Italiaanse kruiden, Walnoten & Fenegriek, Daslook en Zeekraal.
imageIn de lente en zomer wordt er zelf ijs gemaakt; boeren roomijs, yoghurt- en sorbetijs in verschillende smaken waaronder vanille, hazelnoot, kaneel, chocolade, aardbeien, bosvruchten en citroen.

Ook producten van andere werkplaatsen van de Raphaëlstichting, zoals pasta, jam, kaarsen, keramiek en handgeweven producten van de weverij zijn er te koop.
U kunt ook bij ze terecht voor een kopje koffie, thee of een glas sap met een appelino, walnoten- of een vijgengebakje.

Maar het gaat natuurlijk om wat je met al die producten kan doen, dit keer een heerlijke hartige taart met zuurkool en gerookte zalm.

Benodigde keukengerei:

  • springvorm 24 cm
  • snijplank
  • mes

Ingredienten:

  • 250 gram bloem
  • 90 gram koude boter
  • 60 ml koud water
  • peper en zout
  • 500 gram zuurkool
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 4 eieren
  • 175 gram geraspte kaas
  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • 1 venkel, fijn gesneden
  • 2 theelepels venkelzaad
  • 400 gram zalm, grof gesneden
  • 175 ml room

imageBereiding:

  1. Begin met de zuurkool uit te laten lekken, zodat hij straks niet te vochtig is voor gebruik.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Meng het meel, boter, water en zout en kneed of draai met een keukenmachine tot een soepele deegbal. Laat het 15 minuten rusten in de koelkast.
  4. Vet een 24 cm springvorm in, of gebruik bakpapier op de bodem, dan hoeven alleen de randen ingevet te worden. Rol het deeg tot een iets grotere cirkel dan 24 cm en bekleed de vorm met randen van ongeveer 2 cm.
  5. Op het deeg gaat een stuk aluminiumfolie en de steunvulling. (rauwe gedroogde bonen of erwten) Bak de bodem 10 minuten.
  6. Verwijder de steunvulling.
  7. De bodem kan gevuld worden met zuurkool, venkel, sjalotjes en de zalm.
  8. Er mag flink wat peper en zout over.
  9. Klop nu de eieren met de room en doe daarna de kaas erbij.
  10. Het geheel kan over de taart gegoten worden, het venkelzaad mag er nu over en dan 35 minuten de oven in.

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *