met passie voor smaak en streekproducten

Hartige muffins met WestFrieschLander sambal kaas

Hartige muffins met WestFrieschLander sambal kaas

Wat voor mij altijd leuk is, is om met een mooie Westfriese kaas een lekker recept te maken.
In Hoogwoud op de buitenfair had ik een buurman met kaas. Dat gebeurt wel vaker op een fair, maar dit werd groots gelanceerd en zag er goed uit.
Het filmpje van de lancering: WestFrieschLander

De melk, voor de WestFrieschLander, is afkomstig van de veehouderij van de familie Hoebe in Opmeer. Jos en Margriet hebben al 35 jaar een boerenbedrijf en ruim 40 ha, waarvan 3 ha natuurland van het Landschap van Noord-Holland, met uitgestelde maaidatum voor de vogels. Met name dit stuk land zit vol met klaver en bloemen en is daardoor zeer kruidenrijk. En dat proef je natuurlijk terug in de WestFrieschLander terug.
Gelukkig gaan hun koeien ieder jaar in maart weer naar buiten, ook het jongvee. Sowieso zie in Westfriesland nog heel veel koeien buiten lopen.

De kaas wordt door kaasmakers Patrick en Matthijs van P&M Kaasmakerij in Hoogwoud gemaakt. Alle kazen, groot en klein, worden met de hand gestopt, gepekeld en verder behandeld. Het is nog echt ambachtswerk.
Alle de kazen worden bereid zonder kleurstoffen of conserveringsmiddelen. De melk van Jos en Margriet wordt “om de hoek” opgehaald. Dit alles zorgt ervoor, dat er een mooie streekkaas, duurzaam en goed voor het milieu.

Nodig:

  • muffinvorm
  • oven
  • sateprikker
  • weegschaal
  • maatlepel set
  • maatbeker

Ingrediënten 10 hartige muffins:

  • 100 gram havermout meel of vlokken in de blender fijn gemaakt
  • 100 gram kastanjemeel
  • 150 ml melk of soja/kokosmelk
  • 2 eieren
  • mespunt zout
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 30 gram zongedroogde tomaten
  • 1 theelepel bakpoeder, het werkt het beste als je het niet alleen opschrijft maar er ook in doet 😉 Vandaar dat mijn muffins wel meer hadden kunnen rijzen, ook al is de smaak goed.
  • 5 gram basilicum, fijn gehakt
  • 50 gram tomaatjes, kleine en anders fijn snijden
  • 30 gram pijnboompitten, geroosterd
  • olijfolie om vorm in te vetten
  • 150 gram kaas, ik had WestFrieschLander met sambal, in kleine blokjes
    image

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Ik heb havermout vlokken gebruikt dus dit ging de blender in samen met het kastanjemeel. Met havermoutmeel kan het met de keukenmachine of met de hand gemixt worden.
  2. Als het meel fijn is kunnen de melk en de eieren erbij, weer goed mixen. Als laatste kunnen het zout, Italiaanse kruiden, zongedroogde tomaten en het bakpoeder erbij.
  3. Met de hand de tomaat, kaas, pijnboompitten en de basilicum er door scheppen.
  4. Vet de muffinvorm in of gebruik papieren muffinvormen.
  5. Het deeg verdelen over 10 vormpjes en 20 minuten bakken.
  6. Prik er met een sateprikker in, als deze schoon blijft is het gaar, anders nog even de oven in.

Hartige muffins i.p.v. brood of lekker bij de borrel.

 

 

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *