met passie voor smaak en streekproducten

Gluhwein met sinaasappel en cranberry’s, met of zonder alcohol

Gluhwein met sinaasappel en cranberry’s, met of zonder alcohol

We komen net terug uit Wenen waar mijn zoon en schoondochter wonen. Wenen is een mooie stad met, zo vlak voor kerst, allemaal kerstmarkten en overal Gluhwein, ik moest het doen met kinderpunch. Sommige verkopers hadden humor en kreeg ik er een spekje op een stokje bij, want ja het was een kinderpunch…
img_6267Wel gezellig al die kerstmarkten, ontelbaar en echt overal waar we iets van Wenen wilde zien. Op iedere markt waren er andere foute bekers. Als je een drankje kocht betaalde je 3 euro als borg, en die kreeg je terug als je de beker weer inleverde. Deze twee heb ik meegenomen voor de Gluhwein, en omdat mijn zoon dicht bij het Praterpark woont is natuurlijk een van die bekers van de kerstmarkt in het Prater.

Nodig:

  • kookpan
  • houtenlepel
  • Snijplank
  • mes
  • zeef
  • eventueel foute bekers 😉

Ingrediënten:

  • 1 fles rode wijn, met of zonder alcohol
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 1 sinaasappel in plakken
  • 4 kruidnagels
  • 1 stokje kaneel
  • 2 steranijs
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram cranberry’s

Bereiding:

  1. Pers de sinaasappels of gebruik sinaasappelsap.
  2. Boen de sinaasappel, en snij deze in plakken.
  3. Stop de kruidnagel in de plakken sinaasappel en voeg deze samen met de wijn, sinaasappelsap, kaneelstokje, steranijs, suiker en de cranberry’s in een pan en breng dit tegen de kook aan.
  4. Laat  1/2 uurtje de smaken intrekken waarbij de wijn met alcohol niet mag koken, dit omdat de smaak dan beter is.
  5. Zeef de gluwein boven de glazen, druk de cranberry’s door de zeef, serveer eventueel met een stukje sinaasappel erin.

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *