met passie voor smaak en streekproducten

Geiten hangop taart met rozenblaadjes en chocolade

Geiten hangop taart met rozenblaadjes en chocolade

Ruim drie jaar geleden begon Utopie Hoeve  in Schagerbrug met geitenyoghurt. Eigenlijk moet ik zeggen de boerin was aan het uitproberen wat lekker was. De boerin had snel een recept die geweldige yoghurt opleverde en de andere producten o.a. hele mooie geitenkaas aanvulde.

Taart is aan mij niet besteed. Al heel lang sla op feestjes, of als collega’s trakteren, taart af. Tenzij je het natuurlijk zelf maakt. Dan kan je precies die ingrediënten gebruiken die je lekker vindt en kan je bovendien de spreekwoordelijke kruiwagen met suiker achterwege laten.
Deze taart is gezoet met fruit en door de dadels in de bodem. De rozenblaadjes zijn niet alleen mooi, ze geven ook een heerlijke smaak die de hangop mooi aanvult.
De taart is eenvoudig te maken, alleen de hangop heeft wat tijd (24 uur) nodig in de koelkast.

In mijn kookboek “Dubbele kijk op koken” staat de volgende foto  bij deze taart Hangop taart.
imageNodig:

  • kaasdoek of theedoek
  • grote kom
  • zeef
  • springvorm 18 cm
  • keukenmachine of staafmixer
  • bakpapier
  • lepel
  • snijplank
  • weegschaal
  • maatbeker
  • maatlepelring
  • zesteur of rasp
  • mes

Ingrediënten voor een vorm van 18 cm:

  • 1 liter geitenyoghurt, dat wordt 600 gram hangop
  • 8 verse dadels
  • 50 gram ongebrande pecannoten
  • 5 eetlepels havermout
  • 1/2 sinaasappel, schil en sap worden gebruikt
  • 50 gram blauwe bessen
  • 50 gram frambozen
  • 50 gram bramen
  • 80 gram 100% chocolade met 0% suiker (of een chocolade die je lekker vindt)
  • 5 gram rozenblaadjes (ik kocht ze bij een Turkse winkel, het stond daar bij de thee)
  • olijfolie

Bereiding:

  1. Spoel een theedoek goed uit met water zodat de restjes wasmiddel er uit zijn.
  2. Pak een kom van meer dan één liter en zet daar een zeef op.
  3. Bekleed de zeef met de natte theedoek en doe hier de geitenyoghurt (of een ander soort yoghurt, net wat je lekker vindt) in.
  4. Vouw de theedoek over de bovenzijde en zet het geheel voor 24 uur de koelkast in.

De volgende dag:

  1. Verwijder de pit van de dadels en meng met de pecannoten en de havermout. Het makkelijkste is even in de keukenmachine zodat er een plakkerig geheel ontstaat.
  2. Er mag bakpapier op de bodem en de taartvorm mag ingevet worden met olijfolie.
  3. Verdeel het dadelmengsel over de bodem, druk aan met de bolle kant van een lepel die je nat hebt gemaakt met water zodat de bodem niet blijft plakken aan de lepel.
  4. De hangop uit de theedoek in een bak scheppen.
  5. Meng de rasp en het sap van een halve sinaasappel door de hangop en vervolgens het fruit.
  6. Hak de chocolade grof en meng ook dit door de hangop.
  7. Het hangop mengsel over de bodem verdelen en het minimaal 2 uur in de koelkast stijver laten worden.
  8. Voor het snijden van de taart de rozenblaadjes over de taart strooien.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *