met passie voor smaak en streekproducten

Ontbijtkoek met kruidennoten, vijg en chocolademelk

Ontbijtkoek met kruidennoten, vijg en chocolademelk

Sinterklaas, dat is voor mij:
5 december,
Zie ginds komt de stoomboot,
Chocoladeletters eten,
Schoentje zetten,
Zwarte, groene of wat voor Pieten dan ook,
Geweldig om nu met de kleinkinderen te vieren.

Zelf een ontbijtkoek bakken is leuk en lekker. Deze keer heb ik een Sinterklaas versie gemaakt. Een van de ingrediënten is haverdrank cacao, dat kende ik nog niet, maar het is erg lekker. Het restje dat ik overhield heb ik warm gemaakt en bij de eerste plak ontbijtkoek opgedronken. Op 5 december vier ik Sinterklaas met de familie en schenk ik deze chocoladedrank voor de liefhebbers.

Andere bijzondere ingrediënten in de ontbijtkoek zijn kruidnoten en om te zoeten deze keer geen dadels maar vijgen, zowel vers als gedroogde.

Nodig:

  • cake of broodbakblik, ik had er een van 26 x 11 en 7 1/2cm hoog
  • oven
  • satéprikker
  • weegschaal
  • maatbeker
  • maatlepel set
  • keukenmachine of mixer of een garde

Ingrediënten:

  • olijfolie
  • 250 gram havermout
  • 250 gram volkoren tarwemeel, gezeefd
  • 50 gram gedroogde vijgen in kleine stukjes gesneden
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 theelepels koek/speculaas kruiden
  • 11 gram bakpoeder
  • 500 ml haverdrank cacao
  • 100 gram kruidnoten
  • 3 verse vijgen, in plakjes gesneden

image

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden, boven en omder warmte. Vet het bakblik in met olijfolie (of boter)
  2. Meng de havermout, tarwemeel, gedroogde vijgen, zout, kaneel, koek/speculaaskruiden en bakpoeder in een kom.
  3. Meng de haverdrank er al roerend doorheen.
  4. Spatel de kruidnoten door het mengsel.
  5. Leg op de bodem van het bakblik de verse vijgen en schep het mengsel er over.
  6. Hij mag nu 1 uur in de oven, prik erin met een sateprikker, als de ontbijtkoek gaar is blijft de prikker schoon, zoniet dan nog even de oven in.

Bewaar hem in plasticfolie in de koelkast, dan blijft hij langer smeuïg.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *