met passie voor smaak en streekproducten

Foodblogswap, risotto balletjes en broodje geitenkaas

Foodblogswap, risotto balletjes en broodje geitenkaas

Voor de maand augustus kreeg ik het blog Lekker happen van Daisy toegewezen. Een Belgische dame die veel in Noord Brabant te vinden is omdat haar vriend daar woont.
Op de site van Daisy zijn heel veel lekkere recepten te vinden maar ook test ze dingen en bezoekt heel veel restaurants waar ze op haar site reviews over schrijft. Daisy schreef begin 2013 al op haar blog anders zou je nog gaan denken dat ze iedere dag uiteten gaat, echt een indrukwekkende lijst met restaurants.

Ik kwam al snel op 2 recepten uit waar ik niet uit kon kiezen dus ik maak ze beide.

De risottoballetjes zagen er heel verleidelijk uit bij de borrel in het weekend. Waarom ik nog steeds borrel zeg als ik al ruim 1 jaar geen alcohol meer drink weet ik niet maar ook een alcoholwijntje past er prima bij.
In de plaats van spinazie en tuinerwten gebruik ik eekhoorntjesbrood en ik kwam iets nieuws tegen wat mij goed leek passen, wasabi rucola, scherp en extra pittig. Geloof me ik was de tuinerwten en spinazie à la créme uit de diepvries meteen vergeten 😉

De lunch heb ik een keer gemaakt met geitenkaas, op Daisy haar blog doet ze er honing over en het enige wat ik verander is dat ik er dadel-vijgazijn over doe en kersen en frambozen gebruik i.p.v. perzik en de walnoot vervang door pecannoten. Ik was op zoek naar plout maar dat was even uitverkocht, kruising van een pruim en abrikoos, ook erg lekker op geitenkaas denk ik.

Wat een uitkomst deze lunch, mijn wederhelft eet tegenwoordig wel geitenkaas, gelukkig, maar deze zachte vind hij niet echt lekker. Met het diner denk ik erom welke geitenkaas ik gebruik maar nu was ik alleen en heb mezelf dus echt verwent hiermee en heb hem lekker buiten opgegeten.

Zalig Daisy, ik kom vaker terug op je site, het is mijn 3de foodblogswap en het is echt leuk om andere foodies en sites te leren kennen.

De kleinkinderen logeerden bij ons en ze hebben het thuis nog steeds over de “nasiballen” die zo lekker waren.

Broodje geitenkaas
image
Nodig:

  • ovenschaal
  • mes

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 1 afbakbroodje meergranen triangel
  • 150 gram geitenkaas, Blanc 50+
  • 25 gram pecannoten, grof gehakt
  • blaadje sla
  • 7 kersen
  • 7 frambozen
  • 1 eetlepel dadel-vijgen balsamico

 Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op bovenwarmte, 220 graden.
  2. Zet de ovenschaal met de plak geitenkaas erin 8 minuten in de oven, het afbakbroodje kan er meteen bij.
  3. Als het broodje klaar is mag het blaadje sla erop, daarop de kaas en 1 eetlepel balsamico verdelen.
  4. Leg de kersen en frambozen erbij en strooi de pecannoten er overheen.

Risotto balletjes

Nodig:

  • meerdere kommetjes
  • frituurpan, of olie in een pan
  • kookpan
  • koekenpan
  • snijplank
  • mes

Ingrediënten voor 4 personen als diner met een salade of 6 personen als borrelhapje:

  • 15 gram Funghi porcini secchi / eekhoorntjesbrood, 1 uur in warm water geweekt
  • 600 ml water met 1 paddenstoelenbouillonblokje
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 sjalotje
  • 3 teentjes knoflook
  • 200 gram risottorijst
  • 50 gram zongedroogde tomaatjes
  • 75 gram wasabi rucola
  • 30 gram grana padano, geraspt
  • 30 gram pijnboompitten geroosterd
  • 4 eieren
  • 160 gram paneermeel
  • 150 gram tarwebloem

Bereiding:

  1. Verwarm het water en los hierin het bouillonblokje op.
  2. Snipper het sjalotje en de knoflook en verwarm de olijfolie in een kookpan. Bak het sjalotje en de knoflook aan in de olie.
  3. Voeg de risotto toe, en bak dit even mee totdat het glazig wordt.
  4. Blus de risotto af met een scheutje bouillon en voeg het eekhoorntjesbrood toe met aanhangend water.
  5. Iedere keer als de bouillon is opgenomen door de rijst mag er een scheutje bouillon bij.
  6. Na 20 tot 25 minuten is de risottorijst gaar maar het heeft nog wel een bite. Proef of de rijst goed is en laat hem zonodig nog even op het vuur staan. Als de bouillon op is voeg dat kokend water toe.
  7. Voeg de kaas, pijnboompitten, zongedroogde tomaatjes en rucola toe en roer goed om.
  8. Zet de rijst minimaal 2 uur in de koelkast. Zelf heb ik het de avond van te voren gemaakt en tot gebruik in de koelkast laten staan.
  9. Verwarm de frituurpan tot 180 graden.
  10. Draai balletjes van de risotto, tussen de 12 en 15  in totaal.
  11. Vul de kommen met paneermeel, bloem en kluts de eieren in een kom.
  12. Vervolgens mag de risottobal door de bloem, het ei, paneermeel, ei en wederom door de paneermeel, en deze volgorde mogen alle ballen doorlopen.
  13. Frituur niet te veel balletjes in 5 minuten mooi bruin.
  14. Laat ze uitlekken op een stuk keukenrolpapier.

 

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Één Reactie

  1. Wauw! Twee recepten herwerkt! Je hebt er een mooie draai aan gegeven. Klinkt heerlijk.
    Over het jaartal…exact 4 jaar geleden begonnen zelfs! ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *