met passie voor smaak en streekproducten

Foodblogswap: Karnemelk hangop taart met kruidnoten en mandarijn

Foodblogswap: Karnemelk hangop taart met kruidnoten en mandarijn

Let op: De hangop moet 24 uur van tevoren gemaakt worden oftewel “opgehangen worden”!!  🙂

Het is altijd leuk om iets van andere sites te maken, alleen kom ik hier nooit aan toe door de hoeveelheid eigen ideeën die ik, deels voor werk en deels van mijzelf, uit moet werken en proberen.
Dat maakt meedoen met de Foodblogswap zo leuk, je krijgt een andere site toegewezen waar je een recept met eigen inbreng mag maken. Deze maand kreeg ik de site van Lianne, De Zoetekauw, en jullie weten dat dit toch wel een zwak van mij is, baksels. En ja dan moet je gaan kiezen, het een ziet er nog lekkerder uit dan het ander.
Ik heb gekozen met het idee dat ik iets wilde maken voor Sinterklaas, ik koos voor de mandarijnen kwarktaart die Lianne bij het voorstellen op haar site in haar handen heeft.

De kwark ga ik vervangen door eigen gemaakte karnemelk hangop en de Bastogne koek vervang ik door kruidnoten, ook gebruik ik mandarijnensap en minder gelatine omdat hangop steviger is dan kwark.

Maar de stracciatella “taart” waar ik gek op ben met ijs gaat ook nog wel eens langs komen in mijn eigen interpretatie. Kortom, het is op eigen risico om De Zoetekauw te gaan bekijken.

Nodig:

  • theedoek/kaasdoek
  • kom
  • zeef/vergiet
  • springvorm 24 cm
  • bakpapier
  • deegroller/foodprocessor/pan
  • weegschaal
  • maatbeker
  • 2 steelpannen
  • citruspers
  • kom
  • mixer/garde
  • spatel
  • zesteur/rasp

Ingrediënten:

  • olijfolie om de vorm in te vetten
  • 2 pakken karnemelk of magere kwark, ik hield 493 gram hangop over, dit kan iets verschillen maar met wat over blijft kan deze taart gemaakt worden
  • 75 gram boter
  • 200 gram kruidnoten + wat extra bovenop voor garnering
  • 300 ml verse mandarijnensap + 100 ml mandarijnensap voor de gelatine (dit zijn bij elkaar ongeveer 15 mandarijnen)
  • 8 blaadjes gelatine
  • 250 ml room
  • 50 gram witte basterdsuiker (met kwark zou dit achterwege gelaten kunnen worden)

Bereiding:

  1. Begin 24 uur voordat je de taart gaat maken met de hangop. Zet een vergiet of een zeef op een grote kom en doe hierover het doek. Schenk de karnemelk in de doek, vouw dit dicht en zet het geheel voor 24 uur in de koelkast, let op dat de wei af en toe wordt verwijderd. (dit is prima geschikt om smoothies te maken)
  2. Na 24 uur mag de hangop uit de doek geschept worden en dit wordt gebruikt voor de taart. Zelf had ik deze keer 493 gram over, dit is voldoende. Richtlijn is 500 gram, maar wat er over blijft van 2 pakken karnemelk is oké.
  3. Doe een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm, vet de randen in.
  4. Maak de kruidnoten fijn in een foodprocessor of in een plasticzak en dan fijn maken met deegroller of een pan.
  5. Smelt de boter in de steelpan en meng hier de fijn gemaakte kruidnoten in. Schep het over in de springvorm en verdeel alles met de bolle kant van een natte lepel, zo krijg je het mooi vlak. Zet de vorm in de koelkast.
  6. Rasp de schil van 3 mandarijnen, 2/3 van de rasp gaat door de hangop en 1/3 kan als garnering bovenop de taart als deze klaar is.
  7. Pers de mandarijnen uit, doe ongeveer 100 ml in de steelpan en roer de rest door de hangop.
  8. Week de gelatine in koud water voor 5 minuten.
  9. Klop de slagroom met de suiker en spatel dit ook door de hangop.
  10. Knijp na 5 minuten de gelatine uit en verwarm dit in de steelpan met het mandarijnensap, zodat de gelatine oplost. Laat het mengsel iets afkoelen en meng dit ook bij de hangop.
  11. Nu mag het geheel in de springvorm op de bodem geschept worden, maak de bovenkant weer glad met een natte bolle kant van een lepel. Laat de taart nu 4 uur stijf worden in de koelkast. Versier de taart met pepernoten en mandarijnrasp.

Garneer met mandarijn, mandarijnrasp en kruidnoten.
img_5975

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Één Reactie

  1. Oh, leuk en lekker recept heb je uitgekozen! Hij ziet er prachtig uit met die pepernootjes langs de zijkant. 🙂 Geniet er van!
    Bedankt voor de mooie woorden over mijn blog. 😛

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *