met passie voor smaak en streekproducten

Donuts tiramisu met chocolade

Donuts tiramisu met chocolade

Als foodie zeggen dat je nog nooit donuts heb gemaakt kan natuurlijk niet. Maar zomaar het standaard recept maken past me ook niet. Het worden dus chocolade donuts die in de oven gebakken worden en daarna gebruikt worden met chocolademousse om een tiramisu te maken. Juist totaal onduidelijk maar het resultaat spreekt voor zich, TE lekker!

We beginnen met de donuts maken, we hebben er 18 nodig en ik maak er 22, want ja mijn eerste donuts moeten natuurlijk meteen geproefd worden met nog een restje karamel wat ik heb staan. Uiteraard kan je ook donuts kopen en daarmee meteen door gaan naar de bereiding van de tiramisu.

Donuts

Nodig:

  • 2 bakplaten, hangt van de grote van je oven/bakplaten af
  • bakpapier
  • paar kommen/schalen
  • kookpan, met schaal erop om au bain-marie chocolade te smelten
  • mixer/keukenmachine/garde
  • zeef

Ingrediënten:

  • 100 gram pure chocolade
  • 60 gram boter
  • 660 gram tarwebloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 60 ml olijfolie
  • 300 ml mousserende wijn, ik had alcoholvrije rosé bubbels
  • 2 eetlepels vanille extract

Bereiding:

  1. Smelt de chocolade met de boter au bain-marie, kokend water in een pan met daarop de chocolade en boter in een kom, de kom mag het water niet raken. Als het chocolade en boter beginnen te smelten mag het vuur uit, het overige smelt vanzelf.
  2. Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom en voeg daar de speculaaskruiden en het zout bij.
  3. Klop de eieren in een kom met de bruine basterdsuiker, olijfolie, mousserende wijn en vanille extract glad. Voeg dit mengsel al roerend bij de bloem. Klop hier een samenhangend geheel van en roer dan de chocolade erdoor.
  4. Ze dit deeg een 1/2 uur in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht) en bekleed een of twee bakplaten met bakpapier. Ik heb er twee gebruikt die ik onder elkaar in de oven had.
  6. Deel het deeg in tweeën en rol beide stukken op tot een rol van ongeveer 8 cm dik. Snij van de rol schijven af van zo’n 3 1/2 cm. Maak van deze stukjes een bolletje en druk deze plat, maak met je vinger een gat in het midden.
  7. Bak de donuts 25 minuten en laat ze daarna afkoelen. Zo als gezegd mogen er 4 opgegeten worden de overige 18 gebruik ik in het volgende recept.
    img_6194

Donut tiramisu

Nodig:

  • braadslee of schaal 28 x 20 cm
  • mixer/garde
  • kookpan met schaal om au bain-marie de chocolade te smelten
  • zeef
  • rasp

Ingrediënten:

  • 18 donuts (zie hierboven)
  • 200 gram chocolade + 30 gram voor de garnering grof geraspt
  • 60 ml espresso
  • 100 ml kokend water
  • optioneel 2 cc likeur bijvoorbeeld licor 43 of amaretto of Tia Maria
  • 500 gram mascarpone
  • 60 gram poedersuiker
  • 35 gram cacao
  • 600 ml + 300 ml voor de garnering slagroom

Bereiding:

  1. Smelt de chocolade au bain-marie, laat het water koken in een pan en zet daar de kom met chocolade op. De kom mag het water niet raken, als het begint te smelten kan het vuur uit, de rest smelt vanzelf.
  2. Zet 2 kopjes espresso, 60 ml en voeg hier het kokende water bij en de likeur. De donuts mogen hier in weken, kan stuk voor stuk of met meerdere tegelijk er even in weken. Houdt de vloeistof achter, die gaan we straks weer gebruiken.
  3. Mascarpone loskloppen, hierbij mag de gesmolten chocolade, de gezeefde cacao, de geklopte slagroom, 600 ml, en de poedersuiker erdoor geklopt worden.
  4. Doe een bodem (250 gram) chocolademengsel in de schaal.
  5. Daar overheen mogen 9 donuts en daar overheen de helft van het achtergehouden koffiemengsel.
    img_6193
  6. Van het overgebleven chocolademengsel gaat de helft over de donuts. Daarop gaan weer 9 donuts en de rest van het koffiemengsel.
  7. Je eindigt met de rest van het chocolademengsel en zet de schaal daarna 4/5 uur in de koelkast of een hele nacht.
  8. Voor het serveren de overige 300 ml slagroom kloppen en erop spuiten en nog 30 gram chocolade raspen wat er op mag.

Een heel recept maar leuk om te maken en het resultaat mag er zijn.
img_6196

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *