met passie voor smaak en streekproducten

Broccoliblad salade

Broccoliblad salade

Broccoliblad, tot nu toe gooiden we dit gewoon weg, terwijl het een onderdeel van de plant is en net zo gezond is als de bloem en de steel.

Broccoliblad is rijk aan vitamine A en C. Ook bevat ze vitamine K, foliumzuur en kalium, meer zelfs dan in boerenkool.

Je kunt het blad in reepjes snijden en wokken maar ook rauw zijn ze erg lekker, b.v. dun gesneden in een salade.
Als het rauw gegeten wordt kan de nerf er het beste af gehaald worden, met wokken kan deze gewoon mee in de pan.
Ook in groentesappen en smoothies doet het blad het goed.
img_5664Nodig:

  • koekenpan
  • snijplank
  • mes
  • knoflookpers
  • wok
  • houtenlepel
  • bakje en garde om dressing te maken

Ingrediënten voor een salade voor 4 personen:

  • 75 gram zongedroogde tomaten, (als je dit zelf wil maken is het 100 gram cherrytomaten, 2 eetlepels olijolie, flink wat peper en zout, 2 takjes tijm en 2 theelepels Italiaanse kruiden of bonenkruid)
  • 400 gram broccoliblad Verdonk
  • 200 feta van De Schapenstreek
  • 100 gram aardbeien van Kok aardbeien
  • 25 gram amandelschaafsel
  • 25 gram ansjovis
  • 2 eetlepels balsamico
  • 1 knoflookteentjes
  • 4 eetlepels olijfolie

Bereiding:

Zongedroogde tomaten:

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
  2. Snij de cherry tomaten doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat met bakpapier.
  3. Verdeel de olijfolie, zout, peper, tijm en eventueel de kruiden over de tomaten.
  4. De tomaten mogen 2 uur in de oven, dan zijn de tomaten half gedroogd en sappig. Je kan ze ook nog 1 of 2 uur langer doen voor een meer gedroogde versie.

In de koelkast zijn ze 2 weken houdbaar.

Salade:

  1. Snij het broccoliblad met de nerf fijn.
  2. Snij de feta in blokjes en de aardbeien in plakjes.
  3. Doe het amandelschaafsel in een droge koekenpan en rooster dit zachtje, blijf erbij en schud het om.
  4. Als je kant en klare tomaatjes gebruik moge ze grof gesneden worden.
  5. Snij de ansjovis fijn.
  6. Maak een dressing door de balsamico in een bakje te doen, de knoflook er boven uit te persen en al kloppend de olijfolie er bij te gieten.
  7. Verhit nu een klein beetje olijfolie in een wok en doe hier het broccoliblad en de ansjovis in als de olie heet is. Roer het even om, het moet iets zachter worden en lauw voor de salade. Dus erin en er bijna al weer uit.
  8. Schep de feta, amandelen, tomaatjes en de aardbeien door het broccoliblad en meng de dressing erdoor.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *