Bretonse vissoep met wijting

Na de hartaanval vorige week van meneer gaan we een stuk minder vlees eten en meer vis. Waar ik dat koop is geen probleem, op 15 minuten rijden zit de visafslag van Den Oever. Iedere zaterdagochtend verkopen ze hier de bijvangst van de kotters, verser kan je de vis niet kopen.

Omdat ik niet zoveel ervaring heb met vis klaarmaken ben ik inspiratie gaan opdoen op visrecepten. Daar vond ik de basis van dit gerecht. Met wat aanpassingen in kruiden en zeekraal werd het een zalige vissoep.
Mijn man straf ik niet met vis, hij heeft op Texel gewoond en is met verse vis opgegroeid. Mijn moeder lustte geen vis en kookte standaard AGV (aardappelen, groenten en vlees). Vis heb ik dus ook pas op Texel leren eten, wel alweer 38 jaar geleden inmiddels.

In overleg met visrecepten mag ik dit recept met jullie delen. Het is een lunch voor 4 personen maar wij aten het als avondeten met zijn tweeën.
Zelf heb ik van de de wijting die al zonder kop en ingewanden was, filets gemaakt. 600 gram is dus gewogen voordat ik filets maakte, zonder kop en ingewanden.

Ingrediënten:

600 gram wijting
2 uien
2 teentjes knoflook
2 vleestomaten, ontveld en in blokjes
1 el geraspte citroenschil
1 venkelknol
2 el zonnebloemolie
6 draadjes saffraan, ik had een 1/2 theelepel
1 el gehakte tijm
4 dl visbouillon
1 1/2 theelepel picadillo kruiden, toegevoegd voor wat meer pit
handje zeekraal, mooie knapperige topping

Bereiding:

  • Snijd de ui in ringen, de knoflook fijn en de venkelknol in plakjes.
  • Verhit in een grote (braad)pan de olie en bak hierin de uien, knoflook, tomaten, citroenrasp en venkel 5 minuten.
  • Giet er dan de bouillon bij en voeg saffraan en tijm toe. Breng dit aan de kook, leg een deksel op de pan en laat de soep 15 minuten zachtjes koken. Voeg de laatste 3 minuten de wijting toe.
  • Breng de soep op smaak met picadillo kruiden en leg met het serveren op iedere kom wat zeekraal.

Serveer de soep met wat brood en een schijfje citroen die je toch over hebt.

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *