met passie voor smaak en streekproducten

Boerenkool stamppot 2.0

Boerenkool stamppot 2.0

Deze week vond ik boerenkool in mijn groenten en fruitpakket, de boerenkool kwam van G Enthoven uit Westbeemster en pastinaak van J Tijms uit Beverwijk.
Ik wilde wel een stamppot maken maar dan wel iets speciaals, ik zat nog in de kerstrecepten modus.

 

 

 

Nodig:

  • kookpan
  • koekenpan
  • stamper
  • mes
  • snijplank
  • houtenlepel
  • brood/cakevorm 31×13 cm en ongeveer 10 cm hoog
  • boterkwastje

Ingredi├źnten:

  • olijfolie
  • 700 gram aardappelen
  • 150 gram cranberry’s
  • zout
  • 150 gram boerenkool, schoon
  • 200 gram pastinaak
  • 150 gram spekjes
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram zongedroogde tomaatjes
  • 2 eetlepels balsamico, ik had vijg/dadel balsamico
  • 12 plakken bladerdeeg
  • 200 gram rookworst
  • 1 eidooier

Bereiding:

  1. Vet de vorm in met olijfolie.
  2. Schil de aardappelen en snij ze in vieren, doe ze samen met de cranberry’s in een pan met een bodem water met wat zout.
  3. Maak de boerenkool schoon en haal het van de nerf af en snij het grof, dit mag bij de aardappelen in de pan.
  4. Schil de pastinaak en snij deze in kleine blokjes, doe ze meteen bij de aardappelen. Als het water kookt alles in 20 minuten gaar laten worden.
  5. Bak de spekjes uit met de ui en knoflook er gesnipperd bij.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  7. Als de aardappelen etc. gaar zijn mag het worden afgegoten en gestampt worden met de balsamico, de fijn gesneden zongedroogde tomaatjes en de spekjes. Roer het goed door elkaar.
  8. Bekleed de vorm met bladerdeeg en hou genoeg over voor de bovenkant.
  9. Verdeel de 1/2 van de stamppot in de vorm.
  10. Ik had 2 rechte rookworsten, bij een gewone snij je de bocht eruit en leg je het rechte gedeelte in de midden, zie foto. Overige stukjes kunnen in plakjes bovenop.
  11. De overige stamppot mag op de worst verdeeld worden.
  12. Dek het af met bladerdeeg en smeer met een kwast de geklutste eidooier over het bladerdeeg.
  13. De stamppot mag 20 minuten de oven in, snij aan tafel in plakken.

 

 

 

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *