Appelsorbet ijs met een flensje en karamel: Food for two

Bij de cheesecake met kruidnoten bodem voor Food for two bleef karamel over.
Hier zie je dat recept en ook hoe je karamel kan maken. Deze karamel gebruik ik vandaag om een nagerecht te maken van appelsorbet ijs met een flensje en karamel.
De flensjes zijn met wat meer meel gebakken, het worden er 8 stuks, de overige flensjes eet mijn wederhelft als ontbijt morgen. Mijn wederhelft  is altijd de pannenkoeken/flensjes bakker geweest in dit huishouden, ook toen de kinderen klein waren.

Nodig:

  • koekenpan, 20 cm
  • beslagkom
  • garde
  • spatel
  • ijsmachine (kan ook zonder)
  • vriezer
  • maatbeker
  • kookpan

Ingrediënten Food for two:

  • 75 gram prosecco
  • 50 gram suiker
  • 1/2 limoen, sap en rasp
  • 2 granny Smith, geschild en in kleine stukjes gesneden

 

  • olijfolie
  • 80 gram Pannenkoekenmix (overal waar ik kom neem ik streekproducten mee, dit meel komt van een Molen op Ameland)
  • snufje zout
  • 200 gram melk
  • 1 ei
  • karamel
    image

Bereiding:

  1. Zet de prosecco op met het suiker, roer met een spatel en los de suiker op. Laat daarna afkoelen.
  2. Rasp een schil van een 1/2 limoen en knijp het sap van een 1/2 limoen boven het mengsel prosecco en suiker.
  3. Schil de appels en snij deze in kleine blokjes, voeg meteen bij het prosecco en suiker mengsel tegen verkleuring.
  4. Nu mag de staafmixer er door heen. De appel hoeft niet glad maar mag wel fijn.
  5. Vanaf dit punt gebruik ik mijn ijsmachine 20 minuten en daarna 3 uur in de vriezer voor gebruik.

Maar zonder ijsmachine kan natuurlijk ook, zie hier onder.

IJs maken zonder ijsmachine:
Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je mengsel en zet het daarna in de vriezer. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit totdat het ijs koud en dik begint te worden. Als je ijs dikker begint te worden herhaal je het mixen al na 15 minuten. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer staat en hoeveel ijs je maakt.
Heb je een vriezer met een lade voor -12 graden reken dan op 6 tot 7 mix-ronden voor 1 recept. Dit kost dus best wel wat tijd, maar het mixen overslaan kan niet omdat je dan in plaats van mooi luchtig en romig ijs een veel hardere ijsklomp krijgt vol met kristallen.
Dit continu mengen wordt voor mij door de ijsmachine gedaan, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.

Flensjes:

De ingrediënten mogen door elkaar worden gemengd.
Gebruik de olijfolie om de koekenpan in te vetten en bak de flensjes aan beide kanten.

Op het bord mag de karamel, daarover heen mogen 2 flensjes in vieren gevouwen en 2 bolletjes ijs.

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *