met passie voor smaak en streekproducten

Risotto met lentebier van brouwerij Jopen uit de kerk

Risotto met lentebier van brouwerij Jopen uit de kerk

Alhoewel bierbrouwen al heel lang door monniken gedaan wordt, verwacht je toch niet snel een brouwerij in een kerk. In Haarlem zit Jopenbier echter wel in een kerk. Ze zijn behoorlijk gegroeid de laatste jaren, het brouwgedeelte is tegenwoordig verhuisd naar buiten de stad.
Het is alweer een paar jaar geleden dat ik er een afspraak had, natuurlijk heb ik toen bierpakketten mee naar huis genomen voor mijn mannen. Zelf drink ik geen bier.
Door het eten, zoals in deze risotto, is een ander verhaal en maak ik graag een uitzondering, maar ook in stoofschotels gebruik ik wel eens bier.

Filmpje proces Jopenbier

Lichtzoet lentebier, 7%
Als het voorjaar in aantocht is, is het tijd voor Jopen Lentebier. Een bovengistend blondje met een ruime dosis Amerikaanse hop en een flinke hand korianderzaad. Deze ingrediënten geven het bier een forse fruitige bitterheid.

Ingrediënten bier

Het begin…
Begin jaren negentig van de vorige eeuw. De voorbereidingen voor de festiviteiten van het 750-jarig bestaan van Haarlem zijn in volle gang. De stichting Haarlems Biergenootschap dient een plan in om het Haarlemse bier terug te brengen. In het stadsarchief worden recepturen uit 1407 en 1501 gevonden en het bier wordt gereproduceerd. En… de brouwsels zijn een genot om te drinken. Met het jongste bier, Hoppen, wordt op 11 november 1994 het feestjaar ingeluid. Het begin van Jopen!

Maar met bier kan je meer dan het alleen opdrinken, zoals gezegd gebruik ik het voor het koken. Zo ook in dit Risotto recept.

Ingrediënten:

300 gram arborio risottorijst
1 flesje lente bier
200 gram spekjes
1 liter bouillon, paddenstoelen of groenten
300 gram Lente paddenstoelen b.v. nameco, champignons, gele oesterzwam klein gesneden
2 uien, gesnipperd
12 blaadjes salie
olijfolie
40 gram geraspte schapenkaas
70 gram boter en een klontje voor het einde
2 teentjes knoflook fijngesneden
zout
imageBereiding:

Verhit de bouillon. Verhit in een andere pan de olijfolie en boter en bak de spekjes, fruit de ui, de knoflook en de klein gesneden paddenstoelen 10 minuten op heel laag vuur zonder ze te laten verkleuren. Voeg de rijst toe wanneer de groenten zacht zijn en zet het vuur hoger.
Bak de rijst al roerend ongeveer een minuut tot hij enigszins glazig wordt. Voeg er al roerend het bier door.
Giet de eerste hete bouillon met een flinke mespunt zout bij de rijst wanneer het bier ingekookt is. Temper het vuur opdat de rijst niet te snel aan de buitenkant gaar wordt. Laat iedere lepel bouillon opnemen voor je er de volgende bij schept. Dit duurt al met al ongeveer 15 minuten. Proef de rijst: is hij gaar? De rijst moet zacht zijn maar nog wel beet hebben. Wanneer de bouillon op is voor de rijst gaar is, kun je nog wat kokend water toevoegen.
Verwarm een beetje olie in een koekenpan en frituur hier de salie blaadjes in, laat even uit lekken op keukenpapier.
Haal de risotto van het vuur af en roer er een klontje boter en de geraspte kaas door.
Doe een deksel op de pan en laat hem 2 minuten staan, voeg de salie blaadjes toe en serveer.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *