met passie voor smaak en streekproducten

Paastiramisu met bitterkoekjes

Paastiramisu met bitterkoekjes

Met de feestdagen ga ik niet helemaal los, er zijn foodies die maanden van de voren al koken en fotograferen voor Kerst en Pasen, maar dat is niet mijn ding. Ik kook voor mezelf, en ik eet nu eenmaal geen kerstdiner een week voor Kerst. Mijn nieuwe kerstrecepten komen pas na de Kerst en de paasrecepten na Pasen.
Wat wel kan is natuurlijk voor de feestdagen even de aandacht vestigen op een paar geschikte recepten die ik in voorgaande jaren gemaakt heb: een paar jaar geleden aten we met de Paas een tiramisu met advocaat van ’t Keetje uit Westwoud.

Om even stil te staan bij ’t Keetje, dat is nu zo’n lokaal bedrijf waar ik graag mijn producten haal. Nu zitten ze nog in Westwoud maar binnenkort staat het allemaal in Lutjebroek. De boerderij en de boomgaarden worden verlaten voor de nieuwe Westfrisiaweg. Het nieuwe bedrijf wordt opgebouwd in Lutjebroek.

Jan en Tineke de Boer met hun ’t Keetje zijn een begrip in de omgeving. Ze hebben niet alleen fruit, maar tevens een boerenlandwinkel en sinds 2005 ook een zorgboerderij. In die boerenlandwinkel verkopen ze Westfries genot, een advocaat die ze zelf maken, en die ik gebruik voor mijn tiramisu.

Tiramisu

Tiramisu is een bekend en erg lekker nagerecht, maar het kan nog lekkerder. Het volgende recept is natuurlijk leuk als paasrecept, maar zo lekker dat we hem ook op andere tijden eten.

Nodig:

  • kommen
  • garde of mixer
  • spatel
  • schaal of cakevorm
  • plasticfolie
  • rasp

Ingrediënten:

  • 2 dl sterke (espresso) koffie, afgekoeld
  • 16 bitterkoekjes
  • 2 dl slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 gram suiker
  • 500 gram mascarpone
  • 1 1/2 dl advocaat
  • 30 gram witte chocolade, geraspt

Bereiding:

  1. Schenk de koffie in een kom. Schep er de bitterkoekjes door en laat deze weken in de koffie.
  2. Klop ondertussen de slagroom met de vanillesuiker en de suiker stijf.
  3. Klop de mascarpone los en spatel voorzichtig eerst de ene helft van de slagroom en daarna de andere helft erdoor. Niet in een keer want dan houd je het niet luchtig.
  4. Spatel vervolgens de advocaat in een dun straaltje door het mascarponemengsel en roer dit glad.
  5. Neem de bitterkoekjes uit de koffie (de koffie wordt daarna niet meer gebruikt) en bekleed de bodem van een schaal (formaat cakevorm), met koekjes.
  6. Verdeel het mascarpone mengsel over de bitterkoekjes en strijk het glad.
  7. Dek de schaal af met plasticfolie en laat de tiramisu minimaal 4 uur (maar bij voorkeur 24 uur) opstijven in de koelkast,
  8. Bestrooi de tiramisu voor het serveren met de geraspte chocolade.

Tips:

De tiramisu kan ook gemaakt worden in 8 glazen in plaats van in één grote schaal.
Voor de kinderen kan de advocaat vervangen worden door 1 dl vanille of aardbeien vla en de koffie door een fruitdrank.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe recepten en ander nieuws? Volg ons op Twitter of Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *